Máxima: wat nou als ik haar tegenkom in het wild?

Máxima: wat nou als ik haar tegenkom in het wild?

Wat te doen, met Majesteit voor je neus?

Aan de ene kant lijkt het natuurlijk nogal onwaarschijnlijk, maar de kans bestaat zeker want Majesteit komt nog wel eens ergens. Wat nou als koningin Máxima ineens voor je neus staat? Bij de HEMA, in het theater, op je werk of waar dan ook. Wat doe je dan? Negen etiquetteregels op een rij (want een voorbereid mens...)

Regel 1: mevr... Koningi... Maje...

Koningin Máxima en koning Willem-Alexander worden altijd aangesproken met 'Majesteit'. De prinsessen met 'Koninklijke Hoogheid'. Nou zijn de huidige Oranjes daar niet zo star in, maar mevrouw zeggen is eigenlijk not done en zo wil je je meet and greet met Máxima ook niet beginnen.

Regel 2: handje?

De koningin een hand geven doe je alleen als Máxima zelf het initiatief neemt. Vriendelijk lachen mag natuurlijk altijd. Je naam geef je alleen als daar om wordt gevraagd. Word je niet aangesproken, dan knik je alleen even.

In coronatijden geen handjes hoor!

Máxima: wat nou als ik haar tegenkom in het wild?

Regel 3: komt u binnen?

Is Máxima uitgenodigd om een kijkje te komen nemen op bijvoorbeeld je werk, dan is zij de laatste die binnenloopt en de eerste die weer vertrekt. Het voelt natuurlijk best waardig om Máxima voor te laten gaan, maar zij weet de weg niet, dus dat kan snel awkward worden. Bovendien is de deur openhouden wel zo netjes. En ze moet natuurlijk ook niet in de rij komen bij vertrek. Dus beter blijft iedereen even zitten tot Majesteit weer in de koninklijke Volvo zit.

Máxima: wat nou als ik haar tegenkom in het wild?

Regel 4: dat verdient een bloemetje

Als je weet dat ze komt, kun je natuurlijk bloemen voor Máxima meenemen. Dat mag in principe, al is het natuurlijk niet de bedoeling dat ze bos na bos in ontvangst moet nemen. Ook handig om te weten: mocht Majesteit met bijvoorbeeld prinses Beatrix op pad zijn, dan dien je ze wel allebei een boeket te presenteren. Maar in algemene zin geldt dat de koningin niet beledigd is als ze géén bloemen krijgt, en dat ze thuis echt wel iets mooiers heeft staan. Beter laten dus.

Máxima: wat nou als ik haar tegenkom in het wild?

Regel 5: all rise?

Als er een koning of koningin binnenkomt, voelt het misschien gek om in je stoel te blijven zitten. Hoeft ook niet, sterker nog: bij binnenkomst en vertrek van Majesteit is het gebruikelijk dat alle anderen opstaan en zich naar haar toe keren.

Regel 6: even kletsen

Kom je in de situatie dat de koningin een praatje komt maken? Dan hoef je zelf niet als een malle op zoek naar een onderwerp van gesprek. Majesteit zelf opent het gesprek en stelt vragen. Je mag zelf best een vraag terugstellen, maar dan wel over het onderwerp waar het toch al over ging. Niet ineens over Alexia beginnen dus. Don't speak until spoken to is een goede richtlijn. En nooit zomaar op Majesteit afstappen. Tenzij je graag face to face wilt komen met een verdekt opgestelde bodyguard.

Máxima: wat nou als ik haar tegenkom in het wild?

Regel 7: buigen?

De RVD heeft er geen regels voor en buigen wordt over het algemeen als ouderwets gezien, al doen de Windsors het nog wel volop. Een klein knikje met je hoofd kan, maar hoeft dus zeker niet. Al is de kans groot dat je het onwillekeurig toch doet en zal Máxima dan vermoedelijk gezellig terugknikken (wat natuurlijk een goed verhaal voor thuis is).

Buigen in klederdracht, een dubbele no-no...

Máxima: wat nou als ik haar tegenkom in het wild?

Regel 8: selfie?

We kennen ze inmiddels goed, de selfies die Máxima, Willem-Alexander en eigenlijk alle andere nieuwe garde-Oranjes met landgenoten maken. Van Koningsdag, want dan mag het kennelijk. In alle andere situaties is het sterk af te raden om Máxima en co. om een selfie te vragen. Ze zullen heel diplomatiek nee zeggen, maar chic ben je niet met die vraag en dat wil je in koninklijke kringen natuurlijk wel zijn.

Máxima: wat nou als ik haar tegenkom in het wild?

Regel 9: privésferen

Kom je Máxima ineens tegen in Den Haag, op het schoolplein, bij Natan of waar dan ook? Hou je dan vooral in. De verleiding zal groot zijn om even een praatje te maken, maar ze weet heus dat je haar herkent, en haar vrije tijd is niet die van jou. Stiekeme foto's zijn ook niet oké, want daar heeft Majesteit een zesde zintuig voor. Beter is het om het gewoon bij een binnenpretje te houden. 

Máxima: wat nou als ik haar tegenkom in het wild?

Beeld: Brunopress/ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in