Máxima: Viva la Frida!

Máxima: Viva la Frida!

Een kleurrijk eerbetoon aan miss Kahlo, compleet met bloemenkroon.

Koningin Máxima opende vanmiddag in Assen de tentoonstelling Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo. En deed dat compleet met very Frida bloemenkroon.

En op kleurrijk natuurlijk, want ook dat mag very Frida heten. Voor de gelegenheid trok Majesteit deze oldie but goodie van Natan uit de kast, die het bekendst is van Koningsdag 2016 in Zwolle.

Máxima: Viva la Frida!

Het Drents Museum laat tot en met maart 2022 alle zien over het leven van de Mexicaanse kunstenaar aan de hand van haar schilderijen en nooit eerder getoonde persoonlijke voorwerpen zoals kleding, sieraden en beschilderde korsetten. 

De collectie is uitgeleend door twee musea in Mexico-Stad. En draait om de thema's inspiratie en inclusiviteit. Frida Kahlo is wereldberoemd door haar schilderijen, waaronder veel zelfportretten.

Máxima: Viva la Frida!

Kahlo kende zo haar tegenslagen, waaronder lichamelijke beperkingen. Op haar zesde kreeg ze kinderpolio en op haar achttiende raakte ze zwaargewond door een ongeluk met een tram, waarbij haar bekken en ruggengraat beschadigd raakten. Om zichzelf af te leiden van de pijn begon ze te schilderen. Zo kleurrijk mogelijk.

De middag in Drenthe begon met een modeshow van Sergio Cruz, die zich liet inspireren door Kahlo. De geboren Mexicaan heeft al jaren een studio in Rotterdam en mocht zomaar ineens voor Máxima presenteren, ook wel een fan van alle kleuren van de regenboog.

Máxima: Viva la Frida!

Daarna waren er gesprekken met de directeur van een van de Mexicaanse musea, de ambassadeur van Mexico en werd er onder andere gebreakdanst voor Majesteit en andere genodigden. Natuurlijk kreeg de koningin ook een rondleiding langs de tentoonstelling.

Balen, heeft Majesteit nét weer grotere bloemen

Máxima: Viva la Frida!

Het was een kunstzinnig midden van een drukke werkdag: vanochtend hield Máxima als VN-vrouw een digitale toespraak bij de opening van de EU Sustainable Investment Summit van de Europese Commissie.

Het is niet de eerste keer dat HM in aanraking komt met kunst over Kahlo. In 2020 was ze bij de wereldpremière van het ballet Frida door ons eigen Nationaal Ballet.

Máxima: Viva la Frida!

Beeld: Brunopress/Getty Images/Drents Museum

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in