• Royalty

Máxima & Co: royal charmeoffensief

Door Ella Vermeulen
Máxima & Co: royal charmeoffensief

Crisismanagement, de hofeditie!

Een béétje toevallig was het natuurlijk wel, dat na de ophef over koning Willem-Alexander en koningin Máxima – geen mondkapje, geen 1,5 meter afstand, wel op de foto met een restauranteigenaar – prompt drie enige foto's van de A'tjes werden vrijgegeven. Geen betere bliksemafleider dan een stel leuke kinderen of iets persoonlijks, weten ze aan elk hof.

Máxima & Co: royal charmeoffensief

De Oranjes pasten de truc al eerder toe. Zo was er eerder dit jaar weer gedoe over geld. Zembla onthulde dat de erfgenamen van prinses Juliana een deel van de erfbelasting in natura betalen door kunstwerken over te dragen aan de Staat, maar de kostbare kunstwerken blijven achter in de paleizen. Ook verkopen leden van de koninklijke familie topstukken in stilte.

Daarnaast zijn er speciale constructies opgetuigd, zodat koning Willem-Alexander tonnen subsidie voor een natuurgebied kan krijgen dat vervolgens een groot deel van het jaar afgesloten is voor het gewone publiek. Daar was rond 14 mei 2020 veel gemor over, dat snel verstomde toen Máxima op 17 mei trakteerde op een Royal Masterclass Alfajores bakken voor haar verjaardag.  

Máxima & Co: royal charmeoffensief

Het vrijgeven van persoonlijke of nieuwe beelden is een beproefde methode om minder vrolijk nieuws zo snel mogelijk van de voorpagina's te krijgen, weten ook de andere koningshuizen. In Engeland probeert men de slepende controverse rond prins Andrew zoveel mogelijk te overtroeven met privéplaatjes, al dan niet uit de oude doos. We zien opeens prins Charles in 1998  schilderen…

Máxima & Co: royal charmeoffensief

…en hertogin Camilla tijdens een wandeling met haar hondje Bluebell...

Máxima & Co: royal charmeoffensief

…prinses Anne, uit te tekenen in kaki outerwear, trekt bereidwillig een avondjurk aan voor een officiële foto…

Máxima & Co: royal charmeoffensief

… van prins William met zijn kinderen wordt niet één kiekje vrijgegeven, maar een hele reeks…

Máxima & Co: royal charmeoffensief

… en zelfs Sarah Ferguson, Andrews ex en huidige roomie in de Royal Lodge, probeert op alle denkbare manier een beetje positiviteit te verspreiden met haar voorleesmomentjes. Bonuspunten voor het feit dat ze zich daarbij niet al te serieus neemt! 

Máxima & Co: royal charmeoffensief

What else? In Zweden kwam koning Carl Gustaf eind 2010 in opspraak, toen biografie The Reluctant Monarch onthulde dat hij een goede bekende was in het Stockholmse nachtleven, compleet met strippers en een affaire met wulpse zangeres Camilla Henemark. 

Máxima & Co: royal charmeoffensief

...waarop het hof prompt strooide met mooie nieuwe foto's van kroonprinses Victoria, eerder dat jaar getrouwd met de kersverse prins Daniel.

De Zweden hadden het onmiddellijk door, waarna er online talloze memes verschenen, waarop de koning met photoshop malle hoedjes opgezet had gekregen, als 'effectievere bliksemafleiders'. Het kwam overigens goed tussen vorst en volk, om de hoedjes kon hij zelf ook wel grinniken. 

Máxima & Co: royal charmeoffensief

Prinses Madeleine van Zweden had duidelijk goed opgelet wat betreft de tactiek, want toen er rond haar man Chris O'Neill onvermijdelijk gedoe met geld en de belasting was in 2015, bleken schattige foto's van prinses Leonore afdoende om de krantenkoppen te temperen. 

Máxima & Co: royal charmeoffensief

En toen het Luxemburgse hof in opspraak kwam vanwege een enorm personeelsverloop door Maria Teresa's intensieve bemoeienissen, verschenen er uit Paleis Berg toch wel opmerkelijk veel foto's waarop de groothertogin op haar hartelijkst was afgebeeld.

Werkt het altijd? Nou, het in schandalen gedoopte Spaanse koningshuis heeft er een harde dobber aan, maar het is opmerkelijk hoeveel momenten prinses Leonor en prinses Sofia deze zomer met hun ouders in beeld zijn geweest. Sofia zelfs op krukken, na een valpartij, voor volk en vaderland. Juan Carlos, wie? Well played, Spanials!     

Foto's (c) The Royal Family, Cour Grand-Ducal, Kungehuset, RVD, Sarah Ferguson 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in