Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

'Koningin Wilhelmina onderging gruwelijke abortus'

Ze was ziek, er was nog geen antibiotica en de monarchie hing aan een zijden draadje - daarom onderging Koningin Wilhelmina een gruwelijke abortus.

Wilhelmina met Juliana 1909

Het was een flinke jongen…

Ze was nog maar 21 jaar, ze was ziek en haar leven was in gevaar. Enkele jaren vóór de geboorte van Juliana heeft koningin Wilhelmina hoogstwaarschijnlijk een abortus gehad na vier maanden zwangerschap.

Getty Images

Elke vorm van opzettelijke zwangerschapsafbreking was sinds 1811 verboden. Het hof communiceerde destijds dat het een spontane miskraam, maar haar man prins Hendrik stuurde er een telegram over naar zijn familie in Duitsland. Ze beviel op 4 mei 1902 om half elf in de avond van een doodgeboren kind, 'een flinke jongen'.

Abortus op het Loo

Uitgeverij Atlas

De abortus wordt onthuld in het boek van emeritus hoogleraar theorie en geschiedenis van de psychologie Trudy Dehue, Ei, foetus, baby. In het boek geeft ze antwoord op de vraag hoe de kennis omtrent zwangerschap en abortus in de loop der eeuwen tot stand kwam.

Duitse neven op de loer

In 1902 hing het voortbestaan van de monarchie aan een zijden draadje, meent Dehue, doordat koningin Wilhelmina een tyfusinfectie had opgelopen. Ze was zwanger en zou de abortus hebben ondergaan omdat haar leven in gevaar was. Er was nog geen antibiotica, het was zowel voor de moeder als voor de baby heel gevaarlijk. "Als Wilhelmina toen was overleden, zou die via een van haar neven in Duitse handen zijn gekomen," aldus DeHue.

Ellendige uren

Getty Images

Voor Wilhelmina, die ellendige uren moest doorstaan, moet het vreselijk zijn geweest. In een brief aan zijn moeder schrijft Hendrik op 7 mei dat ‘Wimmy’s’ pijnkreten tot buiten het paleis te horen waren. ‘Geleidelijk ging haar gekreun over in geschreeuw dat voor ons als omstanders bijna ondraaglijk was. De pijn werd erger en erger. Het was wanhopig makend om dit aan te zien en niets te kunnen doen’, citeert Dehue uit zijn brief.

"Zulke helse pijnen stroken veel meer met een ontsteking in de baarmoeder, het schrikbarende gevolg van een geïnfecteerde vrucht en placenta bij een tyfusbesmetting, dan met een gewone vroege miskraam”, zegt Dehue. Er was destijds nog geen antibiotica, en nog altijd is bij zulke infecties verwijdering van de vrucht veelal noodzakelijk.

Getty Images

Het zat de jonge koningin niet mee op het gebied van moeder worden, ze heeft vijf mislukte zwangerschappen doorstaan, waaronder meerdere miskramen, tot in 1909 prinses Juliana werd geboren.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Royalty
  • Getty Images