• Royalty

Koning houdt toespraak over coronacrisis

Koning houdt toespraak over coronacrisis

En hij is niet de enige royal die dat doet.

Bij zijn inhuldiging gaf ZM al aan dat hij 'verbinden' als een van zijn voornaamste taken zag en als deze tijd geen moment is om daar een poging tot te doen, weten wij het ook niet meer.

Koning houdt toespraak over coronacrisis

Dus, koning Willem-Alexander geeft vanavond om 19.00 uur een toespraak over de coronacrisis. En die wordt wordt live uitgezonden door NOS, RTL, SBS/Talpa en andere (regionale) omroepen. Op NPO Nieuws is de toespraak gelijktijdig te zien met gebarentolk (via KPN op kanaal 43 en via Ziggo op kanaal 501). Verwacht wordt dat ZM het volk empathisch en begripvol zal toespreken, maar ook een beetje zal manen tot kalmte en voor elkaar zorgen.

Hij is niet het enige royal staatshoofd dat voor de camera verscheen, ook koning Felipe van Spanje deed dat...

...net als koning Filip van België. Hij zei onder andere: "Mathilde en ik denken aan ieder van jullie, vooral aan jullie die door de ziekte zijn getroffen. We denken aan u, onze ouderlingen, die zich geïsoleerd voelen, gescheiden van uw dierbaren. Aan jullie ouders die ertoe worden geleid jullie te reorganiseren. En aan jullie jongeren van wie we verantwoordelijk gedrag verwachten. Onze houding is essentieel. We kunnen levens redden (...)  de huidige situatie herinnert ons aan onze kwetsbaarheid, maar toont ook onze kracht. De spontane gebaren van vrijgevigheid en solidariteit die de afgelopen dagen zijn vermenigvuldigd, maken me warm in het hart. Ik moedig ze aan. Ieder van ons heeft een rol te spelen bij het overwinnen van deze crisis. Ik heb er vertrouwen in dat we uit deze beproeving zullen groeien."

Groothertog Henri van Luxemburg schoof achter zijn pennenbeker en leeuw om het volk toe te spreken. 

Koningin Margrethe zei onder andere: "Het is vanzelfsprekend dat we bezorgd zijn, maar laten we samen nieuwe hoop creëren in een moeilijke tijd. Mijn gedachten gaan uit naar iedereen in het land met het verlangen van hoop en troost en goede moed."

Prins Albert is inmiddels zelf getroffen door het virus, maar speechte eerder ook voor volk en vaderland.

Koning Harald, zelf nog altijd in quarantaine omdat ze van een staatsbezoek aan Jordanië kwamen, sprak vanuit zijn niet onaardig ingerichte berghut.

Koning houdt toespraak over coronacrisis

Koningin Sonja en hij zijn niet ziek en deelden een kiekje van een wandeling in hun zelfisolatie.

Koning houdt toespraak over coronacrisis

De Queen is er eentje van 'Keep Calm & Carry On' en schuift niet zo snel voor de camera, wel liet ze er een hart-onder-de-riem-statement uitgaan...

...en liet kleinzoon prins William de honneurs min of meer waarnemen, zij het dan niet in een officieel 'address to the nation'. 

Niet-regerende royals reageren ook, zoals prinses Camilla van Bourbon-Twee Siciliën die zich ergert aan groepen mensen die samen gaan sporten of buiten rondhangen en oproept toch vooral thuis te blijven om anderen te besmetten...

...en de Sussex'jes, die een - afgaand op het wat wollige taalgebruik - door Meghan geschreven post deelden.

Foto's (c) RVD

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in