Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Hoe prins Harry het overlijden van zijn moeder te horen kreeg

'Ik herinner me dat ik dacht: crash...oké. Maar alles goed met haar?'

Diana Harry

Toen prinses Diana in 1997 overleed, was prins Harry slechts 12 jaar oud. In zijn memoires Spare onthult de prins hoe hij het verschrikkelijke nieuws ter ore kreeg dat zijn moeder was verongelukt.

Boek vol onthullingen

Het is ruim vier jaar geleden dat Harry en Meghan vriend en vijand verrasten toen ze op dramatische wijze aankondigden dat ze afstand deden van hun koninklijke rol. De aankondiging leek uit de lucht te vallen, maar begin vorig jaar werd Harry’s frustratie over het royal leven vanuit alle hoeken blootgelegd in zijn memoires Spare.

Hoewel het boek vol pijnlijke onthullingen over zijn familie en het hof staat, komen we ook belangrijke details te weten over de jeugd van de kleine prins. Zo vertelt hij onder andere hoe hij als twaalfjarig jongetje te horen kreeg dat zijn moeder was overleden.

NL Beeld / PA Images

De dag dat alles veranderde

Hij beschrijft in het boek openhartig hoe hij in Balmoral verbleef met zijn oudere broer, prins William, en hun vader, koning Charles, toen het nieuws werd gedeeld. "Ik trok de lakens en dekens tot aan mijn kin, omdat ik niet van het donker hield", beschrijft hij in het boek. "Nee, dat is niet waar, ik had een hekel aan het donker. Mama had dat ook, dat vertelde ze me."

Harry beschrijft gedetailleerd hoe hij zijn vader boven het bed zag staan: over hem heen gebogen in een witte badjas waarin hij er volgens hem uitzag als een soort geest in een toneelstuk. Maar ook dat zijn vader naar hem keek op een manier die hij nog nooit eerder had gezien.

Het verschrikkelijke nieuws

Toen hij zijn vader vroeg wat er aan de hand was, ging Charles op bed zitten en legde zijn hand op de knie van zijn jongste zoon, voordat hij hem vertelde over de fatale crash. "Ik herinner me dat ik dacht: crash...oké. Maar alles goed met haar?", vervolgt Harry in zijn boek, terwijl hij eraan toevoegt dat hij zich goed kan herinneren dat hij wachtte tot zijn vader zou bevestigen dat alles in orde was. Die bevestiging kwam echter nooit en de prins vertelt dat hij de grond onder zich weg voelde zakken voordat hij zijn vader in stilte smeekte om te zeggen dat het niet waar was.

Harry legt uit hoe hem toen werd verteld dat zijn moeder 'behoorlijk zwaargewond' was en opnieuw dacht dat het wel goed met haar zou komen. "Ze hebben het geprobeerd, lieve jongen. Ik ben bang dat ze het niet heeft gered", zei Charles echter. Op dat moment, zo vertelt Harry, kwam alles tot stilstand en kan hij zich niet meer herinneren wat hij daarna deed of zei, behalve dat zijn vader hem niet omhelsde omdat hij nooit goed was in het tonen van emoties.

Royalty
  • Mirror
  • NL Beeld