Hertogin Sarah: sassy at sixty!

Hertogin Sarah: sassy at sixty!

Je kunt veel van de hertogin van York zeggen, maar niet dat het geen doorzetter is. 

Als er één Britse royal is die de gemoederen leuk bezig houdt, is het wel Sarah, de hertogin van York. Vandaag wordt ze zestig en kan ze terugkijken op veelbewogen jaren, waarin niet alles even chic was. Maar één ding moet je haar nageven: ze veert altijd weer terug. Een overzicht van het leven van Sarah de Survivor.

1975

Hertogin Sarah: sassy at sixty!

Sarah had een onrustige jeugd. Het ging niet lekker tussen haar ouders Majoor Ronald Ferguson en haar moeder Susan. Na de scheiding vertrok haar moeder met haar nieuwe liefde naar Argentinië en bleef Sarah bij haar vader, die hertrouwde en nog drie kinderen kreeg. Grote delen van het jaar bracht ze door op kostscholen, waar ze omschreven werd als 'moedig, levendig en extrovert', een beetje zoals we haar nu ook nog kennen.

1983

Hertogin Sarah: sassy at sixty!

Na op haar achttiende een curses aan het Queen's Secretarial College te hebben afgerond, werkte Sarah achtereenvolgens voor een galerie, twee PR-bureaus en een uitgever. Daten deed ze ook, met aandelenhandelaar Kim Smith-Bingham en Paddy McNally een motorrace-manager die 22 jaar ouder was.

1985

Sarah had prins Andrew als kind al leren kennen en was hem af en toe tegengekomen tijdens polowedstrijden. In 1985 liepen ze elkaar op Ascot tegen het lijf en sloeg de vonk over. De Windsors waren met haar ingenomen: ze was weliswaar niet van adel, maar ze was vrolijk en vriendelijk en leek een stuk stabieler dan prinses Diana, die destijds nog ten prooi viel aan grote stemmingswisselingen.

1986

Hertogin Sarah: sassy at sixty!

De Royal Wedding van Sarah Ferguson en prins Andrew, Sarah kreeg een prachtige nieuwe tiara van haar schoonouders als huwelijksgeschenk en werd door haar jawoord de nieuwe hertogin van York.

1986

Hertogin Sarah: sassy at sixty!

De eerste jaren van het huwelijk verliepen zonder al te veel problemen. Sarah was misschien wat snel afgeleid en ongedurig, maar legde braaf werkbezoeken af. Hier staat ze naast Neelie Smit-Kroes – destijds Minister van Verkeer en Waterstaat - bij de ingebruikstelling van de stormvloedkering in de Oosterschelde. Op de achtergrond staat Willem-Alexander.

1988

Hertogin Sarah: sassy at sixty!

Sarah en Andrew krijgen een dochter, prinses Beatrice…

1990

Hertogin Sarah: sassy at sixty!

…twee jaar later gevolgd door prinses Eugenie.

Hertogin Sarah: sassy at sixty!

Sarah kwam veel aan tijdens haar laatste zwangerschap en werd door de Britse tabloids wreed Duchess of Pork gedoopt. Later gaf ze toe dat haar mateloze eten voortkwam uit frustratie: "Er was een leegte in mijn leven en mijn huwelijk die ik met voedsel probeerde te vullen. Oh, sandwiches met ei en mayonaise, ik weet niet hoeveel ik daar wel niet van op heb."

1991

Hertogin Sarah: sassy at sixty!

Het huwelijk kwam in zwaar weer doordat Andrew vanwege zijn werk bij de marine vaak maandenlang van huis was en Sarah niet in staat bleek zijn royal taken erbij te doen. Ze werd steeds vaker gezien in het gezelschap van andere mannen, vooral in dat van Steve Wyatt.

1992

Hertogin Sarah: sassy at sixty!

In 1992 kondigden Andrew en Sarah hun scheiding aan en liet het Paleis weten dat Sarah de koningin niet langer zou vertegenwoordigen. Koeltjes werd eraan toegevoegd dat het paleis er ook niet over peinsde om de 4,2 miljoen pond aan schulden die 'Fergie' had opgebouwd door op veel te grote voet te leven voor haar te betalen. Alsof het allemaal nog niet erger kon, verschenen er foto's van Sarah met de kinderen in Zuid-Frankrijk, waar ze topless in de zon lag en zich op haar tenen liet sabbelen door financieel manager John Bryant. Het maakte van haar een lachnummer en vervreemde haar verder van de Windsors.

1996

Hertogin Sarah: sassy at sixty!

Na vier jaar gescheiden van tafel en bed leven, werd de scheiding van de Yorks officieel. Ze deelden de voogdij over hun dochters, Sarah kreeg 3 miljoen pond mee en mocht haar titel houden, maar was geen koninklijke hoogheid meer. Ze treurde er niet om en ging aan het werk, vooral in Amerika, waar ze als ambassadeur van Weight Watchers aan een gezond gewicht werkte en met schnabbels links en rechts haar schulden wist af te lossen. Haar relatie met Andrew was intussen weer uitstekend: ze woonde tot 2004 gewoon samen in hun huis Sunninghill Park, hij in de ene vleugel, zij in de andere.

1998

Hertogin Sarah: sassy at sixty!

Intussen leefde ze het leven van een vrije royal: hier staat ze met Matt 'Joey' LeBlanc in Londen voor een gastrol in Friends, in de tijd vóór het cameramobieltje.

1998

Hertogin Sarah: sassy at sixty!

Verbiers, met haar dochters.

1999

Hertogin Sarah: sassy at sixty!

bij een portret van haarzelf, geschilderd door Barbara Kaczmarowska Hamilton in de The European Academy for the Arts in Londen.

2000

Hertogin Sarah: sassy at sixty!

Fergie danst hier in Rome met de managing director van Mercedes Italia, Eberhard Luar,

2001

Hertogin Sarah: sassy at sixty!

Première Harry Potter, met dochters prinses Beatrice en Eugenie.

2004

Hertogin Sarah: sassy at sixty!

Première The Aviator, met haar dochters. Andrew verhuist dat jaar naar de Royal Lodge in Windsor Great Park, Sarah huurt het buurhuis Dolphin House. Als dat door een brand zwaar beschadigd raakt, trekt ze weer in bij Andrew.

2009

Hertogin Sarah: sassy at sixty!

Niet alles wat Sarah doet is een succes: als alles behalve volmaakte hertogin adviezen over geld en gezondheid uit gaan delen voor ITV was niet zo slim. Zoals ook met dollartekens in haar ogen in een News of the World val liep en een undercoverreporter in ruil voor 500.000 pond toegang tot Andrew garandeerde. Het levert een nieuw schandaal op. Bij Oprah vertelde ze later dat ze had gedronken voor ze om het geld vroeg en op dat moment 'in de goot' had gelegen, door nieuwe financiële problemen. Haar schulden waren weer opgelopen tot - afhankelijk van de bron - tussen de 2 en 5 miljoen pond.

2012

Sarah schnabbelde vlijtig door en kreeg te maken met een internationaal arrestatiebevel toen ze in 2012 in het geheim (en in vermomming) had gefilmd in een Turks staatsweeshuis. Er werd gedreigd met 22 jaar gevangenisstraf, Fergie bood haar excuses aan en vroeg om een schikking.

2013

Hertogin Sarah: sassy at sixty!

Het zegt iets over haar charmes, want de financiële perikelen waren nog lang niet voorbij, maar samen met Andrew, Beatrice en Eugenie is Sarah in 2013 een paar dagen te logeren bij de Queen op Balmoral. Haar ex schoonvader prins Philip is er niet bij, die heeft eerder geroepen 'nooit meer met haar in een kamer te willen zijn'. Maar koningin Elizabeth is milder gestemd, vooral door het feit dat Sarah door alle stormen heen altijd wel een zeer liefhebbende en aanwezige moeder voor Beatrice en Eugenie is geweest.

2015

Hertogin Sarah: sassy at sixty!

Sarah en Andrew (deze foto is uit 1995, maar 20 jaar later keken ze nog altijd zo naar elkaar) wonen zoals gezegd alweer een hele tijd samen (als ze al ooit echt uit elkaar zijn geweest). "Hij is nog altijd mijn knappe prins en dat zal hij altijd blijven," zegt ze. Van hertrouwen is echter geen sprake: niet getrouwd zijn betekent niet officieel lid zijn van de koninklijke familie. En dat geeft Sarah de ruimte om commerciële dingen te doen, waar ze een inkomen uit heeft. Andrew lijkt overigens het grootste deel van haar schulden te hebben 'opgelost'. In ruil verdedigt ze hem fanatiek als hij (weer) in opspraak raakt door zijn vriendschap met veroordeeld pedofiel Jeffrey Epstein.

2017

Hertogin Sarah: sassy at sixty!

De hertogin van York schnabbelt naar hartenlust, maar doet ook veel liefdadigheidswerk, soms alleen, soms met een van haar dochters. Ze lijkt in wat rustiger vaarwater terecht te zijn gekomen en is in alles behalve naam nog altijd lid van de koninklijke familie. Als ze een afspraak in Londen heeft, rijdt een royal Landrover haar van de Royal Lodge naar de stad.

2018

Hertogin Sarah: sassy at sixty!

Was Sarah in 2011 niet welkom op het huwelijk van de Cambridge'jes, de verhoudingen zijn in 2018 dermate genormaliseerd dat ze wel tot de gasten behoort op het huwelijk van prins Harry met Meghan Markle.

Hertogin Sarah: sassy at sixty!

Later dat jaar trouwt haar jongste dochter Eugenie en zit ze als moeder van de bruid weer gewoon tussen de Windsors…

Hertogin Sarah: sassy at sixty!

…en staat ze op het officiële portret zelfs naast prins Philip.

2019

Hertogin Sarah: sassy at sixty!

Met Andrew op Ascot, in de Royal Enclosure. Haar niet aflatende loyaliteit helpt (een beetje) zijn connectie met het oplaaiende Epsteinschandaal te dempen en ze kan zich verheugen op de Royal Wedding in 2020, als prinses Beatrice gaat trouwen.  

Hertogin Sarah: sassy at sixty!

En ze is opgewekt over zestig worden: in de aanloop naar haar verjaardag zegt ze botox, laserbehandelingen, twee types facelift (waaronder een draadlift) en vitamine-injecties achter de rug te hebben. "Ik ben niet helemaal puur natuur," zegt ze. "Ik laat het een en ander professioneel tweaken." Allemaal dingen waar ze niet over zou kunnen spreken als royal – Sarah heeft op haar zo op haar zestigste vermoedelijk een leuker, vrijer en interessanter leven dan ze als Koninklijke Hoogheid zou hebben gehad. Happy b'day Fergie! 

Foto's (c) ANP, The Royal Family, BSR Agency, Sarah Ferguson

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in