Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dít mogen de Windsors niet meer gezamenlijk als gezin doen na prins George zijn 12e verjaardag

Welkom in de wondere wereld van royal protocollen.

George

Nog maar heel even en dan blaast kleine George alweer 11 kaarsjes uit! Waar een verjaardag voor het prinsje nu vooral nog gewoon erg leuk en spannend is, brengt dat met de jaren ook de nodige veranderingen met zich mee, zijnde troonopvolger.

Verandering

Dit jaar verandert er nog niet zo veel voor prins George, die op 22 juli elf jaar wordt. Maar volgend jaar, wanneer hij twaalf kaarsjes uitblaast, ligt er wél al een kleine wijziging voor hem in het verschiet. Hij mag dan volgens royal protocollen namelijk niet meer samen met prins William reizen. Vanaf 22 juli 2025 zien we de prins dus niet meer samen met zijn vader het vliegtuig instappen.

Reisprotocol

De Britse royal family is natuurlijk heel vaak on the move. We zien dan ook geregeld leuke kiekjes voorbij komen van het gezin dat met z'n allen onderweg is. Maar nog even en dan zullen we dat tafereel niet meer zien. Koninklijk protocol zegt namelijk dat twee troonopvolgers niet in hetzelfde vliegtuig mogen zitten, mocht er iets ergs gebeuren. Je raadt het al: dit heeft alles te maken met het veiligstellen van de toekomst van de monarchie.

Hoe dat er in de praktijk precies uit gaat zien is niet bekend, maar de kans bestaat dat Kate met kroost in het ene vliegtuig stapt, en William een toestel voor zichzelf heeft.

Tal van etiquette

Voor leden van het koningshuis gelden tal van etiquette – bijvoorbeeld dat zíj beginnen met de conversatie, niet de persoon aan wie ze worden voorgesteld. Maar er zijn ook situaties waarin bepaalde regels wel logisch zijn.

Bijvoorbeeld dat leden van het koninklijk huis – waar ook ter wereld – reizen met zwarte kleding in hun bagage. Voor het geval dat er een naaste sterft als zij in het buitenland zitten en zij toch direct hun respect kunnen tonen door zwart te dragen. Of als er een prominent sterft in het land waar zij op bezoek zijn; ook dan is het de norm om vanaf de bekendmaking zwart te dragen.

Tja: je moet als royal aan van alles en nog wat denken. Afijn, met de aparte vliegtuigen hebben ze in ieder geval genoeg bagageruimte om de nodige zwarte outfits mee te sjouwen.

Royalty
  • Libelle, Archief
  • NL Beeld