De Oranjes en Lech: diepgewortelde banden

De Oranjes en Lech: diepgewortelde banden

Komende maandag is het weer tijd voor de jaarlijkse royal fotosessie in Lech. Nouveau dook in de geschiedenis van de Oranjes met het luxe skioord.

Als Willem-Alexander, Máxima en hun drie meiden maandagochtend klaarstaan voor een heel leger fotografen, doen ze dat uit ware traditie én uit liefde voor hun favoriete skioord.

De Oranjes komen hier namelijk al sinds 1959. In dat jaar ontmoette prins Bernhard hoteleigenaar Erich Moosbrugger uit Lech, tijdens een skitrip naar een ander Oostenrijks dorp.

Lech was toen nog meer boerendorp dan skilocatie, maar daar kwam, mede dankzij Moosbrugger en de Oranjes, al snel verandering in.

Prins Bernhard, prinses Beatrix, prins Claus, koningin Juliana en Willem-Alexander in 1968.

De Oranjes en Lech: diepgewortelde banden

Gewoon naar de supermarktDecennialang was het een waar toevluchtsoord voor de koninklijke familie, een plek waar ze gewoon zelf naar de supermarkt konden, en waar geen foto’s van ze werden gemaakt behalve tijdens de afgesproken fotosessie.

In 2012 werd Lech voor de Oranjes daarnaast een plek vol noodlot, toen prins Friso verongelukte tijdens een lawine. Hij was aan het skiën met jeugdvriend Florian Moosbrugger (de kleinzoon van Erich), die zichzelf wist te bevrijden uit de sneeuw.

Oude liefde roest nietEven leek het uit met de Oranje-liefde voor Lech, maar oude liefde roest blijkbaar, zelfs onder zulke heftige omstandigheden, niet. Ook dit jaar weer checken de Oranjes in bij het luxe Gasthof Post, het hotel van de familie Moosbrugger.

Dat is inmiddels een van de meest chique hotels van heel Lech en thuisbasis van menig celebrity en royal tijdens de wintersport.

De Oranjes en Lech: diepgewortelde banden

Gewoon op Booking.comVoor de Oranjes is daar altijd een plekje gereserveerd, maar ook normale stervelingen kunnen er terecht. Het hotel staat gewoon op Booking.com (maar kost in het seizoen zo 1.500 euro voor een nachtje met twee personen).