Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Blijft Camilla koningin als Charles zou overlijden?

Dit is hoe het zit.

charles camilla

Koning Charles kwakkelt sinds zijn kankerdiagnose al een poos met zijn gezondheid. Uiteraard hopen we op een spoedig herstel, en zijn aanwezigheid bij de traditionele paasdienst afgelopen week geeft daarvoor goede hoop. Toch roept de situatie de vraag op: wat zou er met Camilla gebeuren, mocht Charles ooit komen te overlijden?

Troonopvolging

Sinds de kroning van koning Charles vorig jaar gaat Camilla officieel als koningin door het leven. Maar, deze titel zal ze niet behouden wanneer Charles er niet meer is. Dat zit zo: de lijn van troonopvolging in de Britse monarchie is gebaseerd op de bloedlijn. Als Charles overlijdt, verschuift de titel van koning automatisch naar zijn eerstgeboren zoon William. Dat betekent ook dat de titel van koningin naar Kate gaat.

Technisch gezien is Camilla überhaupt geen staatshoofd, en heeft ze geen grondwettelijke macht. Officieel is ze namelijk 'koningin-gemalin', oftewel de vrouw van een regerende koning. Dit in tegenstelling tot haar schoonmoeder, wijlen Elizabeth II, die natuurlijk wel tot de bloedlijn behoorde en daarom 'regerend koningin' was.

Weduwe

Maar als Kate koningin zou worden, welke titel krijgt Camilla dan? Nou, volgens het protocol zou haar titel veranderen naar ‘Queen Dowager’, oftewel 'de weduwe van een koning'. Deze term werd voor het eerst gebruikt door koningin Adelaide in 1830, na het overlijden van haar echtgenoot, koning William IV.

Als Queen Dowager zal Camilla hoogstwaarschijnlijk zelf kunnen bepalen hoe ze haar leven wil invullen. Ze blijft natuurlijk betrokken bij het leven van de royal family, maar hoeft geen officiële taken meer uit te voeren. De kans is wel groot dat ze haar werk voor verschillende liefdadigheidsorganisaties zal blijven voortzetten.

Invaller

Ondanks het feit dat ze geen staatshoofd is, voert Camilla wel veel officiële taken uit. Afgelopen week schreef de koningin zelfs geschiedenis. Ze verscheen namelijk in de plaats van haar man bij een evenement, en dat is nog nooit eerder zo gebeurd.

Op Witte Donderdag werd de Royal Maundy Service in Worcester Cathedral gehouden. Meestal is de vorst hierbij aanwezig, maar dit jaar werd er met traditie gebroken. Camilla viel namelijk in voor haar zieke man. Hiermee was ze de eerste koningin-gemalin ooit die leiding gaf aan deze eeuwenoude traditie. Al sinds het jaar 600 (!) wordt deze service gehouden.

Gezondheid Charles

We hoeven ons gelukkig niet té veel zorgen te maken over Charles' gezondheid, want afgelopen weekend verscheen de koning wel bij de Paasdienst in St George’s Chapel te Windsor Castle. De beslissing van de koning om hier aanwezig te zijn wordt als belangrijk gezien. Het suggereert namelijk dat de artsen die de hem behandelen, het momenteel goed genoeg vinden gaan met Charles. Gelukkig maar!

Royalty
  • Cosmopolitan, People, Nouveau archief
  • NL Beeld / PA Images