Bijzondere promotie voor Mary van Denemarken

Bijzondere promotie voor Mary van Denemarken

Koningin Margrethe heeft een bijzonder besluit genomen: haar schoondochter kroonprinses Mary mag vanaf nu optreden als haar plaatsvervanger, mocht Margrethe haar taken niet kunnen uitvoeren.

De beslissing is goedgekeurd door de Deense regering, en is wat je noemt modern: volgens eeuwenoude traditie kreeg nog nooit eerder een aangetrouwd lid van het hof deze grote eer.

Plaatsvervanger

Als Mary als plaatsvervanger optreedt mag ze ook wetten ondertekenen. Een flinke taak dus. Overigens heeft alleen kroonprins Frederik (de zoon van koningin Margrethe en man van Mary) de taak van regent als zijn moeder afwezig is. Mary, haar zwager prins Joachim en Frederiks tante Benedikte kunnen dezelfde taken vervullen als Mary.

Bijzondere promotie voor Mary van Denemarken

Toch geeft het maar aan hoe gek koningin Margrethe precies is met haar Australische schoondochter. In Denemarken is er bovendien veel meer nood voor dit soort aanwijzingen dan in Nederland: het is onder de Denen een regel dat er altijd een volwassen, troongerechtigd lid van de royal family in het land moet zijn. Bijvoorbeeld als de koningin naar het buitenland gaat.

Modern

In Denemarken wordt de beslissing om Mary naar voren te schuiven gezien als een moderniteitsgreep, en als een teken dat koningin Margrethe (inmiddels 79) steeds meer taken wil afdragen aan het kroonprinselijk paar. Ze wil door tot aan haar dood, heeft ze herhaaldelijk gezegd. Maar ze wil wel zorgen dat haar zoon en schoondochter alles in huis hebben om het stokje over te nemen als het moment daar is.

All hail (soort van) queen Mary!

Bijzondere promotie voor Mary van Denemarken

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in