Amalia: 'Soms wordt het me te veel'

Amalia: 'Soms wordt het me te veel'

De kroonprinses breekt een lans voor therapie.

Prinses Amalia hield geen blad voor de mond in Claudia de Breij's boek Amalia. Al helemaal niet als het ging over haar eigen geestelijke gezondheid. De troonopvolger vertelde zeer open dat ze af en toe een psycholoog ziet.

Op zich niet heel verwonderlijk: door haar leven onder grote druk, maar ook door haar achtergrond. Mama Máxima is een groot voorvechter van de geestelijke gezondheidszorg in Nederland. En na het verlies van Máxima's zusje Inés aan zelfmoord in 2018, is de focus er thuis ook niet minder op geworden natuurlijk.

Amalia: 'Soms wordt het me te veel'

Geen taboe

Amalia vertelt in het boek aan De Breij dat ze wel eens een kindertherapeut heeft gesproken. Gevraagd naar hoe dat tegenwoordig zit met professionele hulp inschakelen voor haar mentale gezondheid zegt ze: "Dat doe ik nog steeds wel eens. Ik vind het geen taboe. En geen probleem om dat in het openbaar te zeggen."

Amalia: 'Soms wordt het me te veel'

Ze beseft dat haar leven uniek is, maar haar zorgen zijn dat allerminst. Amalia: "Soms wordt het me allemaal te veel, school, vrienden, en dan praat ik met iemand. Als ik er behoefte aan heb, maak ik een afspraak. Even je hart luchten, en dan ben ik weer voor een maand klaar."

Tante Inés, hier met baby Ariane

Amalia: 'Soms wordt het me te veel'

Tante Inés

Zie het als investeren in je gezondheid, stelt de prinses. "Af en toe praten met een professional vind ik heel normaal, zeker ook na wat er met mijn tante is gebeurd. Iedereen praat over gezond eten en sporten. En dat ís ook heel belangrijk. Maar hoe belangrijk is het om je mentale gezondheid bij te houden? Het een kan niet zonder het ander."

Hear hear!

Beeld: Brunopress, ANP, Pluim

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in