De hertogin van Sussex was deze week volop in het nieuws.
Het hoger beroep van de rechtszaak tussen de Sussex'jes en uitgeverij Associated Newspaper Limited (ANL) nam deze week een verrassende draai.
Waar draait het om?
The Mail on Sunday publiceerde in 2018 een veelbesproken brief van Meghan aan haar vader Thomas Markle. Daarin smeekte ze hem niet meer in de media over haar te praten en schreef ze onder meer dat hij haar hart in een miljoen stukjes had gebroken.
Thomas wil al jaren graag weer contact met zijn dochter (en kleinkinderen), Meghan bande hem voor haar huwelijk met prins Harry al uit haar leven.
Thomas gaf Meghans brief aan een journalist voor publicatie, als tegenwicht voor een artikel in People waarin vrienden van Meghan haar anoniem heilig hadden verklaard en hem in een zwart daglicht stelden.
Meghan spande de rechtszaak aan omdat de publicatie naar haar mening haar privacy heeft geschonden. Ook is volgens haar inbreuk gemaakt op haar auteursrecht, omdat voor de artikelen een groot en belangrijk deel van de brief werd gepubliceerd.
Zolang het hoger beroep loopt, hoeft de krant geen excuses te plaatsen
Een rechter bepaalde begin dit jaar dat de Mail on Sunday op de voorpagina een verklaring moest plaatsen met verontschuldigingen aan de hertogin, maar zolang het hoger beroep loopt, hoeft de krant dat niet te doen. En in dat hoger beroep tuimelden deze week de onthullingen over elkaar heen.
Wat voor onthullingen?
Uit de getuigenissen van afgelopen week blijkt dat Meghan en Harry wel degelijk contact had met de auteurs van Finding Freedom, het boek over de Sussexit, iets wat ze tot nu toe altijd hebben ontkend.
Meghan heeft toegegeven dat Jason Knauf, de voormalige perschef van de hertog en hertogin van Sussex, gesprekken met de auteurs van het boek heeft gevoerd en dat zij hem heeft verteld wat hij moest zeggen.
De hertogin biedt in haar verklaring haar excuses aan dat ze eerder in de rechtbank heeft verklaard dat zij en Harry niet hadden meegewerkt aan ‘Finding Freedom’. Dat deed ze naar eigen zeggen niet expres omdat ze zich het niet kon herinneren.
De medewerking van Meghan aan het boek is een belangrijke troef in de zaak van de uitgeverij. Zo kan volgens de advocaten namelijk worden aangetoond dat de hertogin het zelf niet zo nauw heeft genomen met haar eigen privacy.
Onder ede een statement geven waarmee een rechter van de Hoge Raad wordt misleid, dat is niet niks. Op meineed staat zeven jaar gevangenisstraf, al vinden juridische experts dat ze niet zover is gegaan. Hoe dan ook, er kwam een haastige verontschuldiging van de hertogin waarin ze zegt dat het haar 'wens noch bedoeling was om te misleiden.'
En is het daarmee nu klaar?
Nee, de kans is groter geworden dat voormalige stafleden van Harry en Meghan, uit de tijd dat ze nog in Engeland woonden, zullen worden opgeroepen om te getuigen in een openbaar proces. Iets dat ze vermoedelijk graag zou willen voorkomen, want uit Kensington Palace zijn de nodige verhalen gelekt over Meghans gedrag als 'bully' en 'Duchess Difficult'. Het personeelsverloop was veelzeggend groot.
Bovendien zou het betekenen dat de hertog en hertogin zelf zouden worden opgeroepen om een verklaring onder ede af te leggen – iets wat leden van de koninklijke familie te allen tijde proberen te voorkomen (zie ook prins Andrew).
Associated Newspaper staat in ieder geval een stuk sterker in haar argumentatie dat Meghan geen beroep kan doen op haar recht op privacy met betrekking tot de brief van haar vader, omdat ze haar vrienden en staf heeft gebruikt om 'misleidende briefings' te geven aan de schrijvers van Finding Freeman en degenen die met People babbelden.
Heeft ze zich er echt zo intensief mee bemoeid?
De hertogin overlegde met communicatiesecretaris Jason Knauf over hoe ze het een en ander kon verwoorden 'zodat het een gevoelige snaar zou raken als hij zou worden gelekt': "Ik zal hem aanspreken met 'Daddy'."
Ze nummerde de pagina's bovendien om duidelijk te maken dat het een lange brief was en eindigde elke pagina met een afgebroken zin die verder ging op de volgende pagina, om te voorkomen dat er bij eventueel lekken dingen uit de context konden worden gehaald. Met andere woorden: er was echt over nagedacht.
Jason en Meghan overlegden veelvuldig één op één en per email over het boek. Meghan stuurde hem zelfs een lange lijst met 'briefing punten', met daarin pareltjes als: 'Mijn halfzus Samantha heeft de voogdij verloren over al haar drie kinderen van drie verschillende vaders.'
Meghan zei tegen Knauf: 'Ze (Buckingham Palace / de Windsors) begrijpen het gewoon niet, dus door de brief te schrijven kan H (Harry) tegen zijn familie zeggen dat ik mijn vader een brief heb geschreven en hij ondanks dat gewoon doorgaat (met praten met de pers). Door deze actie te ondernemen, bescherm ik mijn man tegen de constante vermaningen en hoewel het niet voor de hand ligt, zal mijn vader zich misschien even rustig houden.'
Niet alleen de Markles gedroegen zich niet naar haar zin, de hertogin beschuldigde de Royal Family er ook van prins Harry voortdurend op zijn kop te zitten over het gedrag van zijn schoonvader, die de prins zelfs nog nooit heeft ontmoet.
'Het paleis snapte fundamenteel niet' waarom Meghan voor haar huwelijk niet gewoon naar Mexico vloog, om wat er ook speelde, uit te praten met haar vader. Met name Harry's vader prins Charles drong erg aan op een verzoening, om de verhoudingen te normaliseren en Thomas Markle gewoon bij de bruiloft te kunnen laten zijn. Uiteindelijk bracht hij zijn schoondochter zelf naar het altaar.
Meghan verklaarde dat ze van mening was 'dat het onmogelijk was om Thomas ongezien te bereiken zonder het risico te lopen haar schoonfamilie op te zadelen met nog meer gênante zaken.'
Waarom heeft Meghan zich hier zo in vastgebeten?
Volgens biograaf Andrew Morton wil ze vooral gehoord worden. Het is vrij Amerikaans 'to have your day in court'.
Dat het ook wel eens tegen haar zou kunnen gaan werken, daar heeft ze vermoedelijk geen rekening mee gehouden. Wordt vervolgd.
Foto's (c) Getty Images, Brunopress
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in