Vrouw van het Jaar: Dolly Parton!

Door Ella Vermeulen
Vrouw van het Jaar: Dolly Parton!

18 redenen om dol te zijn op het Blonde Fenomeen.

Als iemand 2020 op vele manieren een beetje draaglijker heeft weten te maken, is het Dolly Parton wel.

Vrouw van het Jaar: Dolly Parton!

Daarom achttien redenen waarom in onze ogen deze stralende, positieve, sterke dame de officieuze Vrouw van het Jaar is. Mét humor: 'Act Natural', schreef ze bij deze foto. Sure Dolly.

Ze startte online de Dolly Parton Challenge, waarin ze mensen uitdaagde zich voor te stellen met profielfoto's voor Facebook, LinkedIn, Instagram en Tinder, en liet ons snikken van het lachen met de resultaten.

Vrouw van het Jaar: Dolly Parton!

Parton, hier met Billy, doneerde zonder aarzelen (en anoniem, het lekte later pas uit) 1 miljoen dollar aan Covid-19 onderzoek. Het werd deels gebruikt voor de ontwikkeling van het Moderna-vaccin. Dankjewel, Dolly!

Vrouw van het Jaar: Dolly Parton!

Ze heeft al haar hele leven haar met ambitie #respect.

Vrouw van het Jaar: Dolly Parton!

Ze is in staat Mick Jagger adorable on-cool te maken. 

Vrouw van het Jaar: Dolly Parton!

En niemand doet de bloemenlook als Dolly.

Parton scoorde prompt een totaal onverwachte dancehit met Faith als best geklede buschauffeur ooit. Mr Probz deed ook mee, dus het geheel kreeg zowaar ook nog een Nederlands tintje.    

Als Parton niet druk is met het redden van de wereld, is ze het wel met het redden van haar co-stars. Ze rukte Talia Hill (9) net op tijd voor een rijdende auto weg op de set van Netflix' Christmas on the Square. Detail dat een countrysong waard is: Dolly speelt een engel in de film.

Vrouw van het Jaar: Dolly Parton!

Dolly is onverwoestbaar positief: "De wereld is zo donker, lelijk en vreselijk, ik kan er met mijn hoofd niet bij dat we niet een beetje meer liefde en een beetje meer licht kunnen hebben. Dus ik ga er werk van maken: liedjes over betere dingen. Doe iets aardigs, wees wat liever, spreid wat meer licht en wees niet zo donker en dirty."

Vrouw van het Jaar: Dolly Parton!

Ze hield haar woord en zette een reeks verhaaltjes online voor kinderen die bang waren tijdens de lockdown. Twee van de boeken schreef ze zelf, want Dolly kan álles. Ook met paarden fluisteren.

Om ook volwassenen een hart onder de riem te steken schreef ze When Life Is Good Again, deel van haar optreden voor de Time100 Talks: Finding Hope #salonfahig

Dolly gaf haar (vaak erg conservatieve) fans een ferm duwtje in de goede richting in het Black Lives Matter debat:

"Do we think our little white asses are the only ones that matter? No! Everybody matters."

Vrouw van het Jaar: Dolly Parton!

In november vierde Parton het 25-jarig bestaan van de Imagination Library, een programma dat elke maand gratis boeken aan peuters en kleuters geeft. In Dolly's eigen woorden: "De beste investering die ik ooit heb gedaan."

Ze kreeg haar 50ste Grammy-nominatie voor There Was Jesus...

Vrouw van het Jaar: Dolly Parton!

...waarop voormalig president Barack Obama weeklaagde dat hij Parton niet de Presidential Medal of Freedom (de hoogste burgeronderscheiding van de VS) had gegeven voor haar goede daden en haar werk. Hou moed, Barack – misschien dat de volgende president het doet? Je schijnt 'm te kennen.

Er kwamen twee retrospectieven uit: een Time Life Box set over haar leven en carrière, voor wie haar nog een keer Amazing Grace wil zien zingen met Glen Campbell, die om onverklaarbare redenen uitrukte met een doedelzak. De andere terugblik heet Storysteller en is een verzameling songteksten die dubbelt als haar memoires.

Vrouw van het Jaar: Dolly Parton!

Dolly is zó van de sisterhood: ze prijst generatienoten als Loretta Lynn (tevens haar BFF), maar ook Brandi Carlile en Taylor Swift. Niet alleen om hun talenten als singer-songwriter, maar ook om het feit dat ze zelf hun zaken regelen, net zoals zij dat al jaren doet. 'You go, girls!’ We can do it!'

Vrouw van het Jaar: Dolly Parton!

En ze heeft Squad Goals. Love, love Dolly, alleen al om het feit dat ze 2020 een beetje lichter heeft gemaakt. Wat vind jij?

Foto's (c) Getty Images, Dolly Parton

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in