Staatssecretaris Uslu: 'Succes is nooit een excuus voor onacceptabel gedrag'

Staatssecretaris Uslu: 'Succes is nooit een excuus voor onacceptabel gedrag'

De NPO moet met een actieplan komen.

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) wil van de publieke omroep (NPO) een actieplan zien zodat grensoverschrijdend gedrag in de toekomst voorkomen kan worden. Dat zegt de bewindsvrouw naar aanleiding van een groot onderzoek in de Volkskrant over het gedrag van presentator Matthijs van Nieuwkerk en de onveilige werkomgeving bij het programma De Wereld Draait Door.

Staatssecretaris Uslu: 'Succes is nooit een excuus voor onacceptabel gedrag'

"Ik heb de voorzitter van de NPO gevraagd om grondig uit te zoeken wat hier is gebeurd", aldus Uslu. "Het beeld dat in het artikel wordt geschetst, is heel heftig. Het beschreven gedrag is in alle situaties onacceptabel." Maandag zal dit worden besproken in een gepland gesprek dat de bewindsvrouw heeft met de NPO. Eerder ging ze ook in gesprek met John de Mol van Talpa, naar aanleiding van het The Voice of Holland-schandaal.

Van Nieuwkerk wordt door tal van redacteuren beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Zijn woede-uitbarstingen en aantijgingen zouden jarenlang voor een onveilige werkomgeving hebben gezorgd. Dit gedrag werd verdedigd door te wijzen op de hoge kijkcijfers en de culturele invloed van De Wereld Draait Door.

Het raakt Uslu dat werknemers zich onveilig hebben gevoeld en "heel naar zijn behandeld"

Daar heeft Uslu geen boodschap aan. "Succes is nooit een excuus voor onacceptabel gedrag", laat ze weten. Het raakt haar dat werknemers zich onveilig hebben gevoeld en "heel naar zijn behandeld."

BNNVara, de omroep die staat voor een sociale maatschappij en de veelbesproken uitzending van Boos over het The Voice-schandaal uitzond, greep niet in bij de aanhoudende klachten over het paradepaardje, zo blijkt. Nu erkent de omroep het grensoverschrijdend gedrag. Van Nieuwkerk had op zijn gedrag en de cultuur op de redactie moeten worden aangesproken, wordt nu gesteld. "Dat dit destijds niet is gebeurd, is pijnlijk voor de (oud-)collega’s die dit aangaat."

Foto's (c) Nouveau / DPG Media 2022

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in