Monic Hendrickx: 'Muziek, feestjes en beweging helpen'

Monic Hendrickx: 'Muziek, feestjes en beweging helpen'

Rare tijden, en daar heeft iedereen zo zijn eigen aanpak voor. Actrice Monic Hendrickx vertelt over haar leven in lockdown.

Monic: “Er zijn drie dingen die ik graag doe als het minder gaat. Muziek luisteren, bewegen in de natuur en feestjes geven. Qua bewegen zijn fietsen en vooral zwemmen mijn grote favorieten. Twee jaar geleden heb ik de Mont Ventoux beklommen. Inmiddels ben ik niet meer zo hard aan het trainen als toen, maar een rondje Twiske mag ik nog graag doen. Trappen, trappen, ademen, dan vervliegen je gedachten.

Zwemmen is ook zo fijn, vooral in open water. Met een vriendin zwem ik vaak naar het strandje bij het natuurgebied Het Twiske. Heen en terug is anderhalve kilometer. Het is een meditatieve beweging; alleen wij en het koude water, verder zie of hoor je niets. Als ik er dan uitstap krijg ik zo’n waanzinnige kick. Ik voel dat alle cellen in mijn lichaam openstaan.

Verder ben ik dol op sing & songwriter-muziek. Countrymuziek is my guilty pleasure. Het heeft iets magisch; de teksten vind ik vaak te religieus of te zoetsappig slecht maar de meerstemmige samenzang is prachtig. Met dank aan mijn katholieke jeugd, denk ik. Een deel van mijn jeugd heb ik doorgebracht in Suriname, op achtjarige leeftijd verhuisden we terug naar Nederland, naar Deurne. Een rooms katholieke gemeenschap. Ik zong in het kerkkoor. Zingen vind ik nog altijd heerlijk, samen met mijn dochter. Zij speelt gitaar, samen zingen we er dan bij.

Verder zijn er ook dingen waar ik van opfleur en ontspan, maar die minder goed voor je zijn. Zoals alcohol bijvoorbeeld. Wij bouwen graag feestjes met vuur in een grote kachel in de tuin. Met lekker eten en een drankje zitten we dan om het vuur en warmen ons aan de vlammen en aan elkaar.

En oh ja, mooie films helpen ook. Los amantes del Círculo Polar van Julio Medem bijvoorbeeld, deed mij alles om mij heen vergeten. Het gaat over een heftige, bijna onmogelijke liefde. Medem is daar een meester in, films maken waarin dingen gebeuren die eigenlijk niet kunnen.

Het coronavirus en de crisis bestrijd je niet met al deze ‘middelen’, het helpt wel de zorgen of eenzaamheid tijdelijk te verlichten. Het liefst houd je natuurlijk elkaar vast, maar dat mag nu net niet. Dat is nog wel het heftigst, dat de lichamelijkheid zo wegvalt, terwijl dat juist troost geeft. Voorlopig moeten we het zoeken in beweging en muziek en digitale feestjes.”

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in