De entertainer over tegenslagen en opkrabbelen.
Hoe is het mogelijk dat een talent als Karin Bloemen zoveel financiële tegenslagen heeft gekend? Kort samengevat: pech door een economische crisis en de coronacrisis, maar ook: zaakwaarnemers die vooral zakelijk waren voor zichzelf.
"Bureau Perukel & Klaus (haar toenmalige management) ging failliet door totale overschatting van zijn kunnen," zegt ze in Intermediair. "Hij reed in een Porsche rond en liet zijn artiesten en programmamakers vallen als een baksteen.
'Ik heb er ook van geleerd. Tering naar de nering'
Ik ging het schip in en moest het podium op om iedereen z’n achterstallige loon te kunnen betalen. Ik heb er ook van geleerd. Tering naar de nering, wat ik als winkeldochter al leerde; ik weet wanneer je zuinig moet zijn."
"Vervolgens maakte ik in 1993 bij IDTV mijn show La Bloemen, met een groot decor, veel dansers en een grote band; een megaproductie," aldus Bloemen. "IDTV beloofde van alles aan investeringen, maar daar kwam niets van terecht. Terwijl Harry de Winter zijn eerste miljoen op de bankrekening ingelijst op kantoor hing."
"Daarvan waren er nog meer: verkeerde mensen aannemen die niet capabel zijn. Ik had een getalenteerde vriend uit Amerika die terugkwam naar Nederland. Ik stelde hem aan als mijn manager. Die jaagde er in een half jaar zes ton doorheen.
'Ik ben te goedgelovig en ga ervan uit dat klopt wat mensen over zichzelf beweren'
Niet echt een goede keus. Je hebt echte professionals nodig, toppers in hun vak. Ik ben te goedgelovig en ga ervan uit dat klopt wat mensen over zichzelf beweren. Dat ik mensen heb vertrouwd op hun woord, is wel een dingetje geweest in mijn loopbaan. Daardoor heb ik heel veel geld verloren.’ Maar zoals ze ook zegt: "Failliet gaan was mijn eer te na."
Het gaf haar ook het laatste duwtje om in 1994 voor zichzelf te beginnen met La Bloemen Productions. "Eigen baas zijn en mijn show naast creëren ook produceren, was een waanzinnige stap. Het was doodeng, maar uiteindelijk geweldig, de beste zakelijke stap in mijn loopbaan. Maar alles van dit mooie vak moet je onder de knie zien te krijgen in de praktijk: boeken, produceren, onderhandelen. Dat was ook hartstikke moeilijk. Maar aan hard werken is nog nooit iemand doodgegaan."
Foto's (c) Nouveau / DPG Media 2021
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in