EMA-baas Emer Cooke heeft de zwaarste baan van Europa

EMA-baas Emer Cooke heeft de zwaarste baan van Europa

'De voordelen van vaccineren zijn groter dan de nadelen.'

Ierse Emer Cooke (59) is als algemeen directeur van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) momenteel verantwoordelijk voor de veiligheid van de vaccins van krap 748 miljoen Europeanen.

De afgelopen week was ze veel in het nieuws in verband met vermeende bijwerkingen van het AstraZeneca vaccin. Volgens Cooke is het heel gebruikelijk dat zeldzame ziektegevallen opduiken in een grootschalige vaccinatiecampagne als deze. ‘Dat is onvermijdelijk’, zegt ze. ‘Desalniettemin moeten we alle feiten grondig wetenschappelijk bestuderen, dat zijn we de Europese burgers verschuldigd.'

Ze benadrukte nog eens dat het aantal gemelde gevallen van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes – een zeldzame, maar ernstige aandoening – na een AstraZeneca-vaccin zeer laag is. Het staat volgens het Europees Geneesmiddelenbureau niet vast dat de gevallen door het vaccin zijn veroorzaakt: "De voordelen van het vaccin blijven veel groter dan de nadelen."

Voor ze de EMA ging leiden, was Cooke directeur bij de Wereldgezondheidsorganisatie

Opper-apotheker Cooke studeerde farmacie, science en business aan Trinity College in Dublin. Ze heeft ruim dertig jaar ervaring met internationale regelgeving. Zo werkte ze van 1998 tot 2002 voor de farmaceutische afdeling van de Europese Commissie en van 2002 tot 2016 voor het EMA als hoofd inspecties en hoofd internationale betrekkingen. Voor haar huidige baan was ze directeur bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Hoe was het om hartje pandemie aan zo'n cruciale functie die management en vakkennis combineert te beginnen? "Ik heb het geluk gehad dat ik na mijn studie een heel gevarieerde carrière heb gehad," zegt Cooke. "Ik heb heel veel verschillende kanten van de Europese en wereldwijde farmaceutische sector leren kennen. Dat zou ik iedereen aanraden die verder wil komen: specialiseer je, maar hou een open blik en blijf nieuwsgierig, blijf nieuwe dingen doen."

'We moeten voor de toekomst kijken naar een testen-behandelen-voorkomen aanpak'

In haar geval hielp het "de derde uit een gezin met zeven uitslovers te zijn, zodat ik al jong leerde samenwerken, met hier en daar een vleugje competitie. Ik voel de enorme verantwoordelijkheid die bij deze positie hoort en wil het goede doen voor de Europese burgers. Vaccineren is onvoorstelbaar belangrijk om covid-19 onder controle te krijgen, maar het is geen wondermiddel. We moeten voor de toekomst ook kijken naar een testen-behandelen-voorkomen aanpak, om de impact van een virus beheersbaarder te maken. En het kan allemaal veel efficiënter door digitalisering meer te omarmen en data beter te delen. We leren elke dag, ook hoe het anders en beter kan."

Foto (c) EMA, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in