Dirk Zeelenberg: 'Relativeren is mijn wapen'

Dirk Zeelenberg: 'Relativeren is mijn wapen'

Rare tijden, en daar heeft iedereen zo zijn eigen aanpak voor. Acteur en trouwambtenaar Dirk Zeelenberg vertelt hoe hij de coronatijden aanpakt.

Dirk: "Van nature ben ik heel onrustig. Maar als iedereen in de stress schiet, word ik juist heel kalm. Dan breng ik voor mezelf in kaart hoe ik het overzicht kan houden. Want het domste wat je kan doen in tijden van stress, is in paniek raken.

Ik bedenk me dan wat er in het allerergste geval kan gebeuren. In het geval van corona is dat natuurlijk doodgaan, maar het heeft geen zin om daar van in totale paniek te raken. We praten elkaar de put in, dat verlamt en dat maakt je juist kwetsbaar. Positief blijven denken is het belangrijkste en luisteren naar degenen die het wel weten.

'Bruiloften brengen ook vaak stress'

Ik kijk vooral naar de feiten; virologen en wetenschappers beschikken over juiste informatie; daar verlaat ik me op. In mijn werk doe ik het ook zo; bruiloften brengen vaak veel stress met zich mee. Lukt het allemaal wel, gaat het niet regenen, heeft iedereen het wel naar zijn zin? Dat is natuurlijk een totaal ander soort stress, maar het gaat om het principe van kalm blijven en overzicht houden.

Ja, er vliegt wel eens een statafel in de fik, of iemand staat op de jurk van de bruid waardoor deze scheurt. Op dat soort momenten ben ik op mijn best; ik kalmeer iedereen, draag een oplossing aan en houd de stemming erin. Relativeren is mijn wapen. Ik heb in mijn leven al heel wat zware periodes meegemaakt, zat bijna in de schuldsanering. Elke dag opnieuw heb ik me erdoorheen geslagen. Ja, dat was zwaar. Maar door de dingen te blijven doen die ik leuk vond en die me kracht gaven, hield ik het vol. Nog steeds. Lachen en stoeien met mijn kinderen bijvoorbeeld. Dat doe ik elke dag en vaak en lang.

Niet snel van slag

Niet dat ik nooit aangedaan ben, maar ik ben niet snel van slag. Crisis, een ingestorte huizenmarkt, ja, zorgelijk inderdaad, maar ken jij in je directe omgeving mensen die echt niet te eten hebben? Nee dus. Ik niet in ieder geval. Maar ze zijn er zeker, kijk maar naar de Voedselbank. Dat zijn pas echte problemen. Corona? Dat los je kennelijk op door zoveel mogelijk binnen te zitten maar zeker niet door te hamsteren.

Hoe wel? De wereld moet veranderen. Wij moeten veranderen. Een crisis levert altijd nieuwe inzichten op, nieuwe energie, verbroedering. Let maar op: We staan aan de vooravond van een volledige reset. Verandering kan ook nuttig en leuk zijn. We worden doordat zoveel niet meer kan, teruggeworpen op waar het eigenlijk over gaat: de basis, je familie en je gezin. Ik realiseer me nogmaals hoe dankbaar ik daarvoor ben.”

Beeld: Dirk Zeelenberg

Geen nieuwe NOUVEAU meer te koop in de winkel? Geen nood, je kunt het nieuwste nummer ook los bestellen, nu tijdelijk zonder verzendkosten!