Contributor Elleke over haar interview met powervrouw Monique Klemann

Contributor Elleke over haar interview met powervrouw Monique Klemann

'Mooi hoe iemand over haar schaduw heen kan stappen.'

Elleke van Duin, contributor van Nouveau, kende Monique Klemann een beetje via het schoolplein: "Haar kinderen zaten op dezelfde basisschool als de mijne. Ze was de knapste moeder van de hele school. Af en toe zag ik haar nog wel eens optreden, nog steeds samen met haar zus Suzanne. Lois Lane, jeugdsentiment uit de jaren 80 en 90.

Toen hoorde ik dat Monique, inmiddels 51, een nieuw solo album had gemaakt. Ik ging naar de lancering en was direct diep onder de indruk. Wat een stem, wat een verschijning, wat een swing. Alsof ze uit haar eigen as verrees. Weg was het kleine melancholieke meisje die altijd keek alsof het een groot toeval was dat ze op het podium stond. Hier stond een Grote Stoere Sterke Vrouw die met vaten vol levenslust zin bleek te hebben in alles wat nog komen gaat.

Hoe dat zo kwam, vroeg ik haar tijdens het interview voor de rubriek ‘De Levenslessen van...’ die ik voor Nouveau mocht maken. Door het leven zelf, luidde het antwoord. “Iemand verliezen, een relatie die uitgaat, een faillissement, als je deze narigheid overleeft, kom je er uiteindelijk sterker uit.”

Ze weet waar ze het over heeft, het overkwam haar namelijk allemaal. She has been there. Maar ze heeft het geaccepteerd, de tijd verdreef de pijn. Ze stapte over haar schaduw heen en leeft nu bewuster, oordeelt minder. “If it doesn’t kill you, it makes you stronger,” citeert ze de grote filosoof Friedrich Nietzsche. ”Ik wil weer op onderzoek uit, ontdekken wat ik allemaal nog meer kan.”

Fantastisch als vrouwen dat durven: zichzelf opnieuw uitvinden. Want juist na de 50 ligt er nog zoveel onontgonnen gebied. Niet achterom kijken en kniezen, maar huppekee, vooruit met het leven - mooie vrouw, mooie instelling!"

PS Monique's nieuwe video, coronaproof!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in