Caecilia Wijgers (54) is ambassadeur in Kabul

Door Ella Vermeulen
Caecilia Wijgers (54) is ambassadeur in Kabul

'Nederland mag blij zijn dat zij daar zit.'

In de brandhaard du moment is het momenteel ambassadeur Caecilia Wijgers (54) die het hoofd koel houdt. Kabul is nu op een week na een jaar haar standplaats.

Ze is een ervaren diplomaat, eerder was ze onder andere plaatsvervangend ambassadeur in Cuba en Ghana en ambassadeur in Burundi.

Niet alleen daar, maar ook in Afghanistan sprak ze vaak haar zorgen uit over de kwetsbare positie van vrouwen; ze is erg voor armoedebestrijding en vrouwenrechten.

Op het moment van de machtsovername door de Taliban was ze bij haar gezin (twee zoons, een dochter) in Nederland, maar inmiddels zit ze weer in Afghanistan.

Daar werkt ze niet vanuit de ambassade, maar vanaf het door de Taliban omsingelde vliegveld. Daar moet ze met een klein aantal consulaire medewerkers een paar honderd Afghaanse tolken, chauffeurs en andere Afghanen die mogelijk gevaar lopen naar Nederland zien te halen.

Daarnaast is er ook nog een onbekend aantal (Afghaanse) Nederlanders dat het vliegveld niet kan bereiken omdat de Taliban hen tegenhouden.

'Ze is slim, erg betrokken en is goed op de hoogte van de situatie in Afghanistan'

Wie is deze bijzondere vrouw die op deze manier haar verantwoordelijkheid neemt? "Nederland mag blij zijn dat zij daar zit," zegt collega Leoni Cuelenaere in de Volkskrant. "Ik vind haar een heel goede ambassadeur. Ze is slim, erg betrokken en is goed op de hoogte van de situatie in Afghanistan."

Cuelenaere, die zelf ambassadeur was in onder andere Jemen en Rwanda, kent Wijgers uit het diplomatieke circuit van Buitenlandse Zaken. En als voormalig mede-inwoner van Wassenaar.

Andere roemen haar anoniem, om de reddingsmissie niet om gevaar te brengen. Een oud-collega noemt haar ‘een geweldige vrouw, een doorzetter’. Weer iemand anders karakteriseert haar als ‘pittig, niet iemand die zich even opzij laat zetten’. Eigenschappen die vermoedelijk goed van pas komen, op het vliegveld van Kabul. 

Foto (c) Rijksoverheid

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in