• Powervrouwen

Anita Witzier over haar rol in The Passion

Anita Witzier over haar rol in The Passion

'Het Paasverhaal blijft relevant.'

Anita Witzier ken je van programma’s als De Reünie, Voor wie steek jij een kaarsje op? en Anita wordt opgenomen. Dit jaar neemt ze de rol van verslaggever op zich voor The Passion, die aanstaande donderdag wordt uitgezonden.

Anita Witzier over haar rol in The Passion

"De rol van verslaggever is in eerste instantie een vrije rol," zegt ze bij KRO-NCRV, waar ze inmiddels 25 jaar in dienst is. "Het staat me vrij om te vragen waar ik naar op zoek ben. Het thema van dit jaar is natuurlijk ‘Ik ben er voor jou’, dus ik zal vooral op zoek zijn naar het antwoord op de vraag: Voor wie ben jij er?"

Anita Witzier over haar rol in The Passion

Volgens Anita is de boodschap van The Passion dit jaar heel relevant. "We willen vooral kijken naar wat er aan- of onder de oppervlakte sluimert. We zijn altijd maar bezig met grote dingen, de volgende stip aan de horizon, met ambities en met het verwezenlijken van doelen. Daarbij gaan we te vaak voorbij aan de kleine, ogenschijnlijk onbelangrijke dingen. Die kleine dingen zijn juist wel van wezenlijk belang, omdat het mensen bij elkaar brengt."

Anita Witzier over haar rol in The Passion

Voor Anita betekent dat concreet dat ze niet steeds met haar agenda bezig wil zijn. "Werk is heel leuk en heel belangrijk. Maar het is niet het belangrijkste. Ik moet er ook zorg voor dragen dat ik er ben voor de mensen in mijn directe omgeving. Dat ik voor hen kan zorgen en dat ik er voor ze ben als ze hun verhaal kwijt willen."

Anita Witzier over haar rol in The Passion

Ook vandaag de dag blijft het Paasverhaal relevant, volgens Anita. "Ik haal eruit dat je altijd een keuze hebt. Er gebeuren dingen in de wereld en in het leven die je niet in de hand hebt. En die kun je ook niet onder controle krijgen. Maar je kunt wél als mens je positie daarin bepalen. Dat zie je in het Paasverhaal steeds gebeuren: wat doet Pilatus? Wat doet Petrus? En wat doet Judas?"

Anita Witzier over haar rol in The Passion

Met name de menselijkheid van het verhaal spreekt Anita aan. "Ik vind het heel mooi als Petrus tegen Jezus zegt: ‘Ik ben er voor jou. Op mij kun je altijd vertrouwen en bouwen. En we gaan er samen voor zorgen dat de hele wereld weet waar u voor staat.’ Dat enthousiasme, die bevlogenheid vind ik heel erg mooi. En Petrus gelooft er zelf ook in, hij heeft ook dat rotsvaste vertrouwen in zichzelf. En tóch wordt dat tenietgedaan door angst. Dat is heel menselijk. En juist dat menselijke aspect vind ik heel mooi. We mogen vallen en weer opstaan."

Tegen wie zeg jij 'ik ben er voor jou'?

In deze tijd is er meer dan ooit behoefte aan warmte, verbinding en hoop. Als jij deze behoefte ook voelt, kun je op The Passion vertellen voor wie jij er in 2021 bent en waarom.

(c) KRO-NCRV

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in