Anita Witzier leert BN'ers ontspullen

Anita Witzier leert BN'ers ontspullen

'Een maand leven met 100 dingen is niet grappig.'

Hoeveel heeft een mens nu echt nodig? Maar ook: hoe leuk is spartaans minimalistisch leven? In het nieuwe KRO-NCRV programma 100 dingen gaan bekende Nederlandse gezinnen, waaronder dat van muzikant Xander de Buisonjé, een maand lang leven met slechts honderd spullen per persoon, onder leiding van Anita Witzier. 

Dat betekent keuzes maken. Koekenpan of Playstation, smartwatch of schrijfgerei, wie neemt de bank en wie houdt de wasmachine? Wat hebben zij echt nodig en waar denken ze echt niet zonder te kunnen?

Anita Witzier leert BN'ers ontspullen

Alles wat ze niet kiezen gaat rigoureus het huis uit en kan een maand lang niet worden gebruikt. Hoe zal het de gezinnen vergaan in die maand? Maken minder spullen ook minder gelukkig, of juist niet?  

'Gezinnen komen erachter wat echt belangrijk voor hen is' 

"De bedoeling van het programma  100 dingen is de uitdaging van het ontspullen aan te gaan," zegt Witzier. "Verder komen de gezinnen erachter wat echt belangrijk voor ze is en wordt er bovendien aandacht gevraagd voor mensen die het altijd met veel minder moeten doen."

Anita Witzier leert BN'ers ontspullen

Het valt nog niet mee. "Je hebt alleen al zes, zeven dingen aan je lijf," zegt Witzier in het Algemeen Dagblad. "Tel daar een beetje serviesgoed, een gevulde sportschooltas en een wc-borstel bij op… Dat gaat hard hoor. Het kan natuurlijk wel, maar het is niet grappig. Je zal spullen gaan missen die je misschien niet elke dag nodig hebt, maar waaraan je wel gewend was geraakt."

Anita Witzier leert BN'ers ontspullen

Tip van de sluier: Danny de Munk is meer gehecht aan zijn magnetron dan je zou verwachten en van het beeldschoon gestylde huis van de De Buisonjé's bleef weinig over toen de verhuiswagen richting opslag reed. En Anita is redelijk briljant in met haar tongue in cheek vragen waardoor je de BN'ers net even op een andere manier leert kennen.

'Het was een ontdekking te merken hoeveel rust dat opruimen mij gaf'

En, hoe Marie Kondo is Witzier zelf? Dankzij een paar verhuizingen heeft Anita in het recente verleden al flink opgeruimd "en het was een ontdekking te merken hoeveel rust dat opruimen mij gaf." Maar sommige dingen, daar hecht ze toch aan: er zijn wat kinderkleertjes en knutsels die 'achter de schotten' liggen.

Anita Witzier leert BN'ers ontspullen

"Suffer is het dan dat ik nog een hele kast gevuld heb met schoenen die ik nooit meer draag. Sommige zijn zeker 25 jaar oud. Hakken bijvoorbeeld, die draag ik niet meer. Je kunt gelukkig tegenwoordig prima sneakers dragen op de rode loper, dankzij Karl Lagerfeld. Ik zeg: een standbeeld voor deze meneer!"

100 dingen begint op zondag 15 augustus om 21.15 uur op NPO 1

Foto's (c) Roger Neve, KRO-NRCV

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in