7 vragen aan… Lilian Marijnissen, lijsttrekker SP

7 vragen aan… Lilian Marijnissen, lijsttrekker SP

'Hoe ouder ik word, hoe meer ik mijn vriendinnen waardeer.'

In de aanloop naar de verkiezingen op 17 maart vind je op Nouveau een reeks portretten van vrouwelijke politici die hoog op de kieslijst van hun partij staan. Vandaag Lilian Marijnissen, fractieleider en lijsttrekker van de SP.

7 vragen aan… Lilian Marijnissen, lijsttrekker SP
Marijnissen (1985) groeide als dochter van Jan Marijnissen, jarenlang partijleider van de SP, op met politiek. Op haar vierde prijkte ze al op een verkiezingsposter met haar vader, op haar 16de was ze kandidaat voor de gemeenteraad van Oss. Ondanks haar lage positie op de lijst werd ze met voorkeurstemmen gekozen, maar kon haar zetel niet innemen, omdat ze nog geen achttien was, de minimumleeftijd om gekozen te worden in een gemeenteraad of ander politiek vertegenwoordigend orgaan.

Later haalde ze alsnog de raad, studeerde daarnaast politicologie en werkte voor vakbond Abvakabo FNV. Sinds 2017 zit ze in de Tweede Kamer, waar ze binnen negen maanden doorstoomde tot lijsttrekker van de SP

Waarom bent u  de politiek ingegaan?  

Lilian Marijnissen: "Omdat ik heel graag iets voor een ander wil betekenen. En omdat er heel veel onrecht is wat ik wil aanpakken. Mensen denken vaak dat van mij altijd al verwacht werd dat ik politiek actief zou worden, omdat zowel mijn vader als mijn moeder altijd politiek actief waren. Dat is totaal niet zo, mijn ouders hebben mij hier volledig vrij in gelaten.

Ik zag wel al op jonge leeftijd door mijn vader Jan wat je voor anderen kunt betekenen in de politiek. Regelmatig spraken mensen hem op straat aan en dachten ze dat hij hen kan helpen. Omdat ze problemen hadden met de huur of op hun werk. Dat was heel bijzonder om als kind mee te maken.

7 vragen aan… Lilian Marijnissen, lijsttrekker SP

Zelf was ik het jongste gemeenteraadslid van Nederland, in mijn woonplaats Oss. Dus uiteindelijk toch ook al jong begonnen ? "

Wat is het zwaarste en wat is het leukste aspect van uw werk?

"Het is zo dat dit werk veel van je vraagt, ik zou liegen als dat niet zo was. Het is bepaald geen negen tot vijf baan. Je bent altijd wel bezig natuurlijk, veel van huis en dat is echt niet altijd leuk.

Het wordt wel heel leuk als je iets bereikt. Zo is onlangs ons voorstel aangenomen om de zorgsalarissen te verhogen, de huren te bevriezen en het partner verlof uit te breiden. Als dat dan lukt, ja dat geeft de voldoening en inspiratie die je uit dit werkt haalt."

Wat is uw beste tip om overeind te blijven in een debat van 18 uur?

"Haha, ja dat is een lastige! De debatten zijn inderdaad vaak heel erg lang, en dan tot midden in de nacht.

7 vragen aan… Lilian Marijnissen, lijsttrekker SP

Goede vragen bedenken en stellen helpt. Maar af en toe een chocolaatje natuurlijk ook."

Waar haalt u buiten uw werk energie uit?

"Lekker thuis zijn, met de hond wandelen door het bos. Ik heb een lieve witte herder, Laika, en die heeft veel beweging nodig.

Maar, zodra het weer kan, gezellig met vrienden afspreken. En sporten, dat vind ik echt heerlijk. Ik ben een fanatieke sporter en kan niet wachten tot de sportscholen weer open mogen."

Wat is uw meest inspirerende ervaring met sisterhood?

"Ik heb een hechte band met een vriendinnengroep van meiden die ik al heel lang ken. Die zijn me zo dierbaar. Als je elkaar al zo lang kent, dan maak je veel samen mee, ken je elkaar door en door en dat is enorm bijzonder. We hebben allemaal best verschillende levens, maar zijn samen opgegroeid en hebben zoveel samen meegemaakt. Hoe ouder ik word, hoe meer ik het ga waarderen.

7 vragen aan… Lilian Marijnissen, lijsttrekker SP

En in de politiek: hoewel het in de eerste plaats hele goede en slimme Kamerleden zijn, is het natuurlijk machtig mooi dat we zoveel krachtige vrouwen op onze kandidatenlijst hebben staan. Kijk naar Renske Leijten (hier links) of Sandra Beckerman, of nieuwkomer op de lijst Sunita Biharie. Stuk voor stuk inspirerende vrouwen."

Meest voorkomende google search?

"Van mezelf? Ik denk dat dat toch vooral de actualiteit en het nieuws is, dat probeer ik wel elke dag heel goed te volgen."

Hoe wilt u dat Nederland er over vier jaar bijstaat?  

7 vragen aan… Lilian Marijnissen, lijsttrekker SP

"Met een grote SP kunnen we het verschil maken. Dan wordt het land eerlijker. We willen inzetten op eerlijke zorg, waar het niet draait om winsten maar om goede zorg, en waar de mensen die het werk doen meer zeggenschap krijgen. Er moeten meer betaalbare huizen komen. We willen hogere lonen en AOW op 65, zodat je ook kunt leven van je inkomen. En, ook heel belangrijk: een eerlijke overheid. Een overheid die er voor mensen is, en niet tegenover mensen staat, zoals bijvoorbeeld is gebeurd in de toeslagenaffaire waar ouders door de Belastingdienst zwaar in de problemen zijn gekomen. Dat mag nooit meer gebeuren."  

Foto's (c) Brunopress, ANP, SP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in