Iedereen liegt. Zo'n beetje de hele dag door. En vaak heb je het niet eens door. Blijkt dat we niet eens alleen tegen anderen liegen, maar ook tegen ons zelf. Prima, want handig als we Quest moeten geloven.
First things first: waarom liegen we?
Liegen stamt al uit de oertijd. Men moest destijds namelijk zélf je eten zoeken (niet uit het vak bij de supermarkt, maar uit een hoge boom of een wilde zee). Sterker nog: ze moesten jagen. Een rotklusje. Soortgenoten waren in die tijd fijn: zij boden veiligheid, maar waren tegelijkertijd ook concurrentie. Zij aten namelijk hetzelfde. De oplossing? Een leugen, om te overleven. Make sense.
Waar liegen we over versus tegen jezelf liegen
Mensen kunnen over van alles liegen tegen zichzelf. Herkenbaar? Maar hoezo zou je tegen jezelf liegen, behalve om jezelf voor te houden dat die reep chocolade zo slecht niet is, je ex echt niet meer vreemd gaat, een broodje kroket zelfs gezond - wijn even goed - en dat shoppen jouw soort van therapie is?
Het komt allemaal voort uit een overdreven gevoel van controle. Zelfs als je best weet dat je geen controle hebt. Dat maakt gelukkig of gelukkiger, is de theorie van Shelley Taylor van de University of California. Als je over zulke dingen niet tegen jezelf liegt, zou je depressief worden. Uit een van Taylors onderzoeken blijkt dat matig depressieve mensen een realistischer kijk op zichzelf hebben dan mensen die 'gezond' zijn. Echt blij word je niet van zo'n realistisch beeld. Dus: een leugentje voor geluk?
Bron: Quest, JAN | Beeld: iStock
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in