Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Stephanie: 'Ik hou het mantelzorgen vol omdat ik af en toe bewust uitcheck'

Hoe is het om mantelzorger te zijn voor je zoon?

Stephanie Braun

In Nederland geven vijf miljoen mensen mantelzorg. Hoe is het om voor je moeder of zoon te zorgen?

Stephanie Braun (54) is mantelzorger voor haar zoon Freek (19), die als gevolg van ernstig zuurstoftekort tijdens de geboorte cerebrale parese heeft en in een rolstoel zit.

Zwangerschap en bevalling

‘De zwangerschap van Freek verliep goed. Ik was drie weken over tijd, maar net toen ik ingeleid zou worden, kwamen de weeën toch spontaan op gang. De bevalling leek goed te gaan, totdat Freeks hartje stopte. Hij kwam levenloos op de wereld en werd gereanimeerd door verpleegkundigen, want artsen waren op dat moment niet aanwezig in het ziekenhuis. Gelukkig ging zijn hartje weer kloppen. Toch was er een grote kans dat hij het niet zou redden, want alle reflexen die een pasgeborene moet hebben, bleven uit. We kregen het slechtste scenario te horen: hou er rekening mee dat Freek heel zwaar beperkt zal zijn, lichamelijk, geestelijk of allebei.

Beperking

Uit een MRI-scan bleek een week later dat zijn cognitieve hersendeel niet was aangetast, dus dat hij waarschijnlijk alleen lichamelijk beperkt zou zijn.

Dat bleek te kloppen. Freek heeft een zware fysieke beperking, kan niet praten en is volledig afhankelijk van anderen voor de persoonlijke verzorging. Op zijn zesde kreeg hij zijn eerste elektrische rolstoeltje met een joystick waarin hij zo wegreed.



Leren ging hem goed af: hij leerde zichzelf lezen en typen op de iPad, is gek op social media en kwam op de havo terecht. Om een examen af te leggen, is hij helaas afhankelijk van een privéleraar en dat is veel te duur. Uiteindelijk is hij vorig jaar gestopt en hij zit nu op de dagbesteding, wat hij heel saai vindt. Freek wil gewoon een leven leiden zoals ieder ander: op zichzelf wonen, werken en een vriendin.



Het liefst wil hij met computers werken. Maar geen enkele werkgever is erop toegerust dat hij hulp nodig heeft bij het aankleden, naar het toilet gaan en eten. Het is heel frustrerend voor Freek en ook heel verdrietig.

 

Carin Verbruggen

Woonplek

We zijn nu op zoek naar woonplekken voor hem. Ik had een latrelatie met de vader van Freek die nu voorbij is. De verzorging en opvoeding van Freek en onze zestienjarige dochter Guusje ligt voor negentig procent bij mij, maar ze hebben wel goed contact met hun vader. Mensen vragen me heel vaak hoe ik het volhoud. Ik weet het niet. Ik ben iemand van de schouders eronder, van het plannen en organiseren, daar ben ik heel de dag mee bezig. Mijn verdriet stop ik weg. Soms ben ik bang dat als ik het toelaat, de tranen niet meer stoppen.

Werken en me-time

Er zijn fouten gemaakt bij de bevalling van Freek, maar het heeft geen zin om terug te kijken. Ik ben altijd blijven werken en heb zorgverleners ingezet waar het kon. Sinds een jaar werk ik als zzp’er in het onderwijs en in januari ben ik aan mijn opleiding tot schooldirecteur begonnen. Ook heb ik een paar jaar geleden bewust meer tijd geclaimd voor mezelf, om echt even uit te checken van het thuisfront. Ik hou van uitgaan en ik ben vorig jaar met mijn vriendinnen op vakantie naar Ibiza gegaan. Dat is denk ik ook waarom ik het volhoud. Als mantelzorger komt er echt een oerkracht in je naar boven: je doet het gewoon, want je moet.’

De cijfers

Circa 5 miljoen Nederlanders geven mantelzorg aan familieleden of kennissen. Één op de vier combineert de zorg met werk.

  • Ongeveer 825.000 mensen helpen langdurig (langer dan drie maanden) en intensief (meer dan acht uur per week). Dit is ongeveer 16% van de mantelzorgers.
  • Mantelzorgers bieden gemiddeld 7,4 uur hulp per week.
  • 9% van de mantelzorgers geeft aan ernstig belast te zijn.

BRON: SCP



 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Interviews
  • Carin Verbruggen