Leesvoer: Martine Antonie & Marte Röling – Droomwerk

Door Maria Goos
Leesvoer: Martine Antonie & Marte Röling – Droomwerk
Röling
Uitgeverij Waanders & de Kunst presenteert ‘Moeder & dochter in de kunst’. Een ‘familiair’ boek over Martine en Marte Röling. Marte ontwierp een reeks ‘droombeelden’, dat wil zeggen beelden die ze heel graag zou willen maken maar die om verschillende redenen nooit gerealiseerd gaan worden. Zo krijg je een kijkje in de gedachtespinsels van deze bijzondere vrouw.

Op Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe toont Marte Röling evenals in het boek recent werk. Een voorbeeld zijn haar ‘prikbeelden’: speelse sculpturen vol kleur en beweging, die op of aan metershoge staande stangen, oftewel prikkers, worden gepresenteerd. Verder zijn er gemanipuleerde foto’s met gefantaseerde, vaak niet-uitvoerbare sculpturen op locaties over de hele wereld te zien.

In het kasteel hangt het werk van haar moeder, de schilderes Martine Antonie (1909-2006; pseudoniem van Tonny Röling-Grolle), maker van kleurrijke landschappen met figuren. Met haar expressieve schilderijen gaf Antonie uiting aan haar liefde voor de natuur en de ongrijpbare en onbenoembare levenskracht die zij als nieuwsgierige reiziger overal ter wereld ervoer.

Röling

Het bijzondere aan dit boek is dat het beide kunstenaars samenbrengt. Hoewel dromen een voorwaarde zijn om kunst te maken, is discipline volgens Marte Röling en haar moeder Martine nog veel belangrijker. Het kunstenaarschap is vooral hard werken. Maar het is geen moeten, het is willen. Heel graag zelfs. De titel van dit boek verwijst niet alleen naar de ‘droomschilderijen’ en ‘droombeelden’ van moeder en dochter, maar ook naar het vak van kunstenaar in het algemeen. Net als haar moeder, ziet Marte Röling haar werk als ‘droomwerk’, als het mooiste beroep dat er bestaat. Over het bedenken en maken van haar nieuwste beelden zegt Röling dan ook vol overgave: “Ik heb me suf genoten.”

BoekHet boek bevat 48 pagina’s en bedraagt €17,50. Voor meer informatie: www.waandersdekunst.nl

TentoonstellingMuseum Fundatie, Kasteel Het Nijenhuis, Heino/Wijhe. Nog te zien t/m 21 januari 2017.

Lees hier het exclusieve interview uit ons Jubileumnummer dat Maria Goos met Marte Röling had.