• Celebs

Sharon Dijksma is de nieuwe burgemeester van Utrecht

Door Ella Vermeulen
Sharon Dijksma is de nieuwe burgemeester van Utrecht

En dat in de week van The Power Issue van Nouveau!

Sharon Dijksma wordt de nieuwe burgemeester van Utrecht. Ze volgt Jan van Zanen op die Utrecht verruilde voor Den Haag. Het oud-Kamerlid, ook oud-staatssecretaris, is nu nog wethouder in Amsterdam.

De gemeenteraad had de voorkeur voor haar uit de lijst van in totaal 27 kandidaten. Er solliciteerden elf vrouwen en zestien mannen. Utrechters spraken van begin af aan hun voorkeur uit voor een vrouwelijke burgemeester.

Sharon Dijksma is de nieuwe burgemeester van Utrecht

Een vertrouwenscommissie droeg vanavond twee namen voor. De raad gaf uiteindelijk de doorslag. Dijksma werd met luid applaus ontvangen. Volgens de commissie kan de wethouder Verkeer en Vervoer van Amsterdam de sterke punten van Utrecht verder uitbouwen. "Ze is een aanjager. Iemand die handelt met praktische wijsheid en zelfbewustzijn. Ze is zichtbaar en benaderbaar. Zo staat zij symbool voor alle Utrechters", zo luidt de onderbouwing.

Sharon Dijksma is de nieuwe burgemeester van Utrecht

De gemeenteraad kijkt uit naar de samenwerking. Dijksma gaf via een videoverbinding aan 'burgemeester voor alle Utrechters te willen zijn'. "Onder strikte regels wil ik graag iedereen snel leren kennen. Het is een lastige tijd." Ze zegt Utrecht te hebben 'zien veranderen en opbloeien'.

De 49-jarige Dijksma kijkt uit naar haar nieuwe functie. "We zullen met het gezin heel snel richting Utrecht komen om te gaan wonen in deze prachtige stad."

Intussen rollen de felicitaties binnen #meervrouwenaandetop!

Foto's (c) ANP, Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in