Minder coronagevallen onder vrouwelijk staatshoofd

Minder coronagevallen onder vrouwelijk staatshoofd

Vrouwen blijken de ernst van de situatie beter in te zien.

In sommige landen slaat het coronavirus harder om zich heen dan in andere. Daar kan de premier of president van dienst lang niet altijd iets aan doen. Al valt het wel op dat in landen waarin het coronavirus snel is ingedamd een vrouw de leiding heeft.

IJsland, Taiwan, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Denemarken, Noorwegen en Finland zijn de landen met de  minste coronadoden tot nu toe. En laten die nu allemaal een vrouwelijke politieke leider hebben. Het helpt natuurlijk dat het vooral kleine, rijke landen zijn, maar dat is Nederland ook.

De aanpak van de vrouwen is op één punt onderscheidend van vrij veel mannelijke leiders: vanaf het begin zagen ze de ernst van de situatie in. Angela Merkel vertelde al tijdens haar eerste toespraak op tv dat 70 procent van de Duitsers besmet zou raken. “Het is serieus, neem het serieus,” zei ze.

Minder coronagevallen onder vrouwelijk staatshoofd

Ook Jacinda Ardern, premier van Nieuw-Zeeland, kondigde al vroeg strenge maatregelen af, nog voor er veel slachtoffers waren. De vrouwelijke leiders gingen daarnaast op grote schaal testen, ze gebruikten influencers om de boodschap over te brengen aan jongeren en verkondigden een warme, liefdevolle boodschap op televisie.

Het is een heel andere aanpak dan die veel mannelijke leiders hanteren. De Franse president Emmanuel Macron sprak over een 'oorlog' tegen het virus, Donald Trump en Boris Johnson schudden een paar weken geleden nog de hand van wie maar wilde en de Braziliaanse president Jair Bolsonaro pochte dat zijn lichaam zo sterk was dat het virus hem niet ziek zou maken.

Conclusie? In het geval van een pandemie kun je maar beter een vrouw aan het roer hebben, als je wilt dat gevaar serieus wordt genomen en er snel wordt gehandeld.

Foto's (c) Brunopress

Geen nieuwe NOUVEAU meer te koop in de winkel? Geen nood, je kunt het nieuwste nummer ook los bestellen, nu tijdelijk zonder verzendkosten!