Levenservaring is top als je voor jezelf wilt beginnen

Levenservaring is top als je voor jezelf wilt beginnen

Kans op succes nu veel groter dan 20 jaar terug!

Je eigen bouwbedrijf of zorgbureau beginnen. Een Tafeltje-Dekje-service voor lekkerbekken opstarten. Die webshop openen met dat specifieke handigheidje dat verder nergens te krijgen is. Een start-up in afbreekbaar verpakkingsmateriaal van olifantengras. Aandelenhandel voor beginners. Reizen regelen naar de Azoren. Kortom, voor jezelf beginnen met iets waar je echt in gelooft – het komt vaker voor dan je denkt.

Ook omdat we allemaal zoveel langer moeten werken en de kans dus ook veel groter is om een succesvolle switch te kunnen maken. En wat blijkt? Vijftigplussers die een eigen bedrijf beginnen zijn twee tot drie keer succesvoller zijn dan dertigers, blijkt uit onderzoek. Zo waren de oprichters van Coca Cola en fastfoodketen KFC allebei de vijftig al gepasseerd toen zij deze merken op de markt brachten.

Levenservaring is top als je voor jezelf wilt beginnen

ANBO Nederland peilde bij hun achterban of de Nederlandse vijftigplusser ervan droomt om een eigen bedrijf te beginnen. Uit de peiling blijkt dat 32 procent van de deelnemers inderdaad graag een eigen bedrijf zou willen starten. Dat sluit aan bij eerdere cijfers van Bureau Vijftig en het Centraal Bureau voor de Statistiek, waaruit blijkt dat 15 procent van vijftigplussers ook na zijn pensioen wil doorwerken en 13 procent van de 65-plussers nog werkt. Belangrijkste reden om te blijven werken na het pensioen is om betekenisvol bezig te blijven. 

Tweede carrière als ondernemer

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: "Het is een vooroordeel dat alleen jonge mensen vanuit hun studentenkamer een start-up beginnen. Ook vijftigplussers bruisen van de ideeën en dromen ervan om een eigen bedrijf te starten. Dat zie je maar weer aan deze peiling. Leuk om te zien dat ook een deel van onze achterban een bedrijf wil starten. Je bent nooit te oud voor een tweede carrière als ondernemer."

Van idee naar start-up

Levenservaring is top als je voor jezelf wilt beginnen

Toch zijn vrijwel alle start-up programma's gericht op jonge(re) ondernemers. ANBO volgt daarom met extra interesse het programma Start-up Plus van Leyden Academy. Dit programma is erop gericht om vijftigplussers te helpen die een eigen bedrijf willen beginnen. Op 15 oktober 2019 was de start van dit programma. Daarna gaan de deelnemers acht weken aan de slag. Op 12 december 2019 pitchen alle deelnemers hun idee bij een deskundige jury. De meest kansrijke start-up wint een geldprijs van 10.000 euro voor het verder opzetten van zijn/haar eigen bedrijf. Bij voldoende belangstelling is er in 2020 weer een Start-up Plus van Leyden Academy.

Foto's (c) iStock, Pixabay

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in