Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Kasper van Kooten: ' Hoe eerlijker ik ben, hoe meer mensen zich herkennen in mijn werk'

Goed boek, mooie voorstelling: 'Van Kooten en de Beat'.  De twee plastic drumstelletjes die Kasper van Kooten (50, gescheiden vader van dochter Puck (6) op zijn vijfde verjaardag van zijn opa’s en oma’s kreeg, waren het begin van een allesbepalend levensritme.         Dit bericht op Instagram be...

Kasper van Kooten: ' Hoe eerlijker ik ben, hoe meer mensen zich herkennen in mijn werk'

Goed boek, mooie voorstelling: 'Van Kooten en de Beat'. 

De twee plastic drumstelletjes die Kasper van Kooten (50, gescheiden vader van dochter Puck (6) op zijn vijfde verjaardag van zijn opa’s en oma’s kreeg, waren het begin van een allesbepalend levensritme.

Hij was thuis de enige die muziek maakte, het was iets van hemzelf, waar zijn beroemde vader niets mee te maken had. In zijn herinnering voelt het alsof hij vanaf die dag kon zeggen wat hij wilde zeggen, drummend.

De muziek en het spelen met een band zijn de leidraad in zijn leven. In het pijnlijk eerlijke (en vaak ook erg grappige!) boek Van Kooten en de beat heeft Kasper ook in de taal het ritme gevonden om hier openhartig en swingend over te vertellen.

In rake tempowisselingen neemt hij je mee op de avontuurlijke reizen met zijn bandleden, tevens hartsvrienden, vanaf hun allereerste optreden bij de plaatselijke zeilvereniging, toen hij veertien was, tot op het podium van Ahoy. Kasper van Kooten vertelt zo zijn levensverhaal, met alle highs en lows en zijn eeuwige gevecht als ‘de zoon van’.

In therapie

Op zijn negenenveertigste maakt hij bij zijn therapeut de balans op: ‘Hier zat ik vanwege het gestrande huwelijk met de moeder van mijn kind, de relatie met mijn ouders en vrienden, mijn verwoestende controledrang en diverse creatieve en zakelijke tegenslagen. Langzaam druppelde de angstige gedachte binnen dat juist de muziek oorzaak was van dit alles.’

Therapie leverde hem veel op. "Mijn band met mijn familie is gegroeid en vriendschappen hebben zich verdiept," zegt hij in het Algemeen Dagblad. "Ze vinden me ook veranderd, in positieve zin. Ik kon voorheen best een driftkikker zijn als ik niet kreeg wat ik wilde. Juist nu ik meer ruimte geef en er niet meteen bovenop spring met mijn wil, stellen zij zich veel kwetsbaarder op."

Wel moet ik bekennen dat ik zwaar geïrriteerd was toen me werd aangeraden naar een psycholoog te gaan. Jij hebt een probleem met mij en ik moet in therapie? “Ik zit hier niet voor mezelf, maar voor anderen,” zei ik dan ook verongelijkt tegen mijn therapeut. Nu ik de winst van mijn innerlijke reis ervaar, heb ik geen moment spijt van de stap die ik twaalf jaar geleden heb gezet. Meer inzicht krijgen in mezelf heeft me niet alleen verrijkt als mens, maar ook als artiest en schrijver. Hoe eerlijker ik ben over mezelf, hoe meer mensen zichzelf herkennen in mijn werk."

Van het boek is een boeiende voorstelling gemaakt door Van Kooten, kijk hier voor de speellijst.

Kasper van Kooten (1971) is acteur, theatermaker, muzikant en schrijver. Hij studeerde in 1996 met de creativiteitsprijs af aan de Amsterdamse theaterschool. Van Kooten acteerde in vele films en series (onder meer All Stars, Ventoux en Oogappels) en stond in het theater met tien avondvullende programma's, waarvan er drie genomineerd werden voor de VSCD Cabaretprijzen. Als drummer en zanger maakte hij diverse albums en speelde met onder anderen Bertolf, Candy Dulfer en Acda en De Munnik.

Foto's (c) ANP, Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in