Jane Fonda maakt sterk statement bij de Oscars

Door Ella Vermeulen
Jane Fonda maakt sterk statement bij de Oscars

En ze is opeens beeldschoon grijs #silverati!

Jane Fonda recylede bij de Oscars – waar ze de belangrijkste prijs mocht uitreiken – een jurk die ze zes jaar geleden ook al eens droeg in Cannes. Erbij duurzame Pomellato-juwelen en de jas waarvan ze eerder verklaarde dat het "'t laatste kledingstuk is dat ik ooit zal kopen."

Daarmee is ze trouw aan haar campagne als klimaatactivist: ze protesteert in onder andere Washington tijdens Fire Drill Friday (iedereen draagt rood, vanwege Alarmfase Rood) tegen gebrek aan urgentie bij de Amerikaanse regering met betrekking tot het milieubeleid en werd daarvoor al vier keer gearresteerd.  

Jane Fonda maakt sterk statement bij de Oscars

"We hoeven niet te blijven shoppen," zegt Jane. "Shoppen zou geen manier moeten zijn om identiteit te krijgen. We hebben niet nog meer spullen nodig. Ik moet me aan mijn principes houden, dus ik zal geen kleren meer kopen."

Ook haar zilvergrijze pixie maakte indruk. Fonda's hair colorist Jack Martin vertelde dat het hele proces van ontkleuren en zilvergrijs worden zeven uur had geduurd. Jan doodde de tijd door te schrijven aan haar aanstaande boek, teksten te leren voor haar Netflix-serie Grace and Frankie, het nieuws te lezen en emails te beantwoorden: ze gaat nergens heen zonder haar laptop.  

Jane (ze komt op 1:46 in beeld) heeft zelf twee Oscars, voor Klute en Coming Home. De Academy houdt politieke statements liever buiten de deur, maar ook in 1972, toen ze het beeldje kreeg voor Klute, wist ze met haar kleding net als nu een punt te maken. Ze droeg een simpel pak met een Mao-kraag. Het statement was tweeledig: deels anti-Vietnamoorlog protest en deels steun voor de emancipatiebeweging. Destijds zei ze erover "dat ik me niet kleed voor mannen." Jane Rocks.  

Foto's (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in