Even lezen: mooi gedicht over gevaarlijke jassen

Door Ella Vermeulen
Even lezen: mooi gedicht over gevaarlijke jassen

Emancipatie begint bij fatsoenlijke zakken.

Bij emancipatie denk je aan suffragettes, gelijke rechten en plichten, de loonkloof bestrijden en zorgen dat je in een relatie niet én een baan én het hele huishouden onderhoudt.

Volgens Ierse schrijver Sharon Owens begint het echter allemaal bij zakken in je kleding. Ze schreef er een gedicht over dat Gevaarlijke Jassen heet:

Dangerous Coats

Someone clever once said

Women were not allowed pockets

In case they carried leaflets

To spread sedition

Which means unrest

To you and me

A grandiose word

For commonsense

Fairness

Kindness

Equality

So ladies, start sewing

Dangereous coats

Made of pockets and sedition

Vrij vertaald:

Een schrander persoon zei ooit dat vrouwen geen zakken mochten hebben, voor het geval ze folders met zich mee zouden dragen om opruiing te verspreiden. Wat onrust betekent voor jou en mij. Een pompeus woord voor gezond verstand, rechtvaardigheid, vriendelijkheid, gelijkheid. Dus dames, ga gevaarlijke jassen naaien, gemaakt van zakken en opruiing.

Even lezen: mooi gedicht over gevaarlijke jassen

Dit is suffragette Olive Beamish in 1914 in een 'gevaarlijke jas' op een foto uit het smoelenboek van de Geheime Dienst. Goed om te weten: vrouwenkleren hebben nog altijd veel minder zakken dan kleding voor mannen. Laten we dus blijven werken, aan het naaien van 'gevaarlijke jassen'.

Foto's (c) Getty Images, National Archive. Christabel Pankhurst was de dochter van Emmeline Pankhurst, leider van de suffragettebeweging

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in