Ans Markus: 'Schilderen helpt'

Ans Markus: 'Schilderen helpt'

Rare tijden, en daar heeft iedereen zo zijn eigen aanpak voor. Schilder Ans Markus over hoe zij deze coronacrisis beleeft.

Ans: "Ik ben een enorme angsthaas en dit is een onrustige tijd waarin we met zijn allen zijn beland. Ik probeer mijn gedachten te veranderen door te schilderen en ideeën uit te werken. Mezelf geruststellend toespreken helpt niet altijd en ‘s nachts hoop ik goed te kunnen slapen, wat niet altijd lukt.

In de nacht kunnen gedachten zwaarder wegen dan overdag. Overdag blijf ik thuis en schilder...bezig zijn helpt en het schilderen heeft me mijn leven lang al geholpen. Ik laat me daarbij leiden door wat ik om wat ik om me heen zie en vooral voel. Zo maakte ik ook een serie over verdraagzaamheid.

Samen dansen via FaceTime

Momenteel moet ik trouwens ook voorzichtig zijn met dat om me heen kijken. Fietste ik vroeger als een waanzinnige Johanne heerlijk op mijn fietsje door Amsterdam, nu zit dat er niet in. Ik luister naar de mensen die zeggen; blijf zoveel mogelijk thuis, houd afstand.

‘s Morgens om 7.00 uur haalt mijn grote liefde even wat boodschappen. Uiteraard kijk ik televisie en luister naar de radio, maar soms komt er teveel binnen. Daarom is het heerlijk om rond 11.00 uur door mijn dochter gebeld te worden; zij zet onze favoriete muziek aan en we kijken via de telefoon naar elkaar, terwijl we al pratend wat bewegen of dansen.

Ans Markus: 'Schilderen helpt'

Je beseft nu extra hoeveel je van elkaar houdt. Ik hoop dat er oplossingen komen, alle geleerden en hulpverleners zijn hard bezig. Het thema van mijn nieuwe schilderijen is ‘Samen’. Het maakt niet uit op welk stukje van de wereld je geboren bent, we moeten hier samen doorheen…”

Beeld: Brunopress/Ans Markus

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in