7 slimme power moves om je voordeel mee te doen

Door Ella Vermeulen
7 slimme power moves om je voordeel mee te doen

Let's get down to business, ladies!

Met steeds meer vrouwelijke ondernemers en vrouwen in leidinggevende posities krijgt de emancipatie steeds meer momentum en elan. In elke branche en baan werken weer andere dingen en natuurlijk ligt het ook aan je persoonlijkheid hoe je op je krachtigst overkomt, maar toch zijn er dingen waarmee elke vrouw een succesmagneet kan worden.

7 slimme power moves om je voordeel mee te doen

Sociaal psychologe Amy Cuddy, bekend van haar Ted Talk over Powing posing, zegt dat presence vaak gelijk staat aan power. "Wees aanwezig. Daarmee bedoel ik niet luid en druk praten, maar ruimte pakken. Sta rechtop, maak oogcontact, duik niet weg in een hoek, maar zorg dat je gezien wordt. Als je je niet zo voelt: fake it till you make it."

7 slimme power moves om je voordeel mee te doen

Vrouwen zijn volgens Cuddy vaak te bescheiden voor een power pose, terwijl het toch handig is om die voor een lastige vergadering of videocall even aan te nemen. "Als je je goed voelt en goed in je vel zit, dan strek je je uit," zegt Cuddy. "Je kin gaat automatisch omhoog, je schouders naar achteren. Haal diep adem en zet je borst uit, zet je voeten een stukje uit elkaar. Steek je armen in de lucht. Dit is hoe een marathon loper finisht, een turner zijn oefeningen beëindigt en hoe sportliefhebbers juichen op de tribune. Het is een pose die staat voor overwinning, trots en triomf, allemaal psychologische power boosters."

7 slimme power moves om je voordeel mee te doen

Vergadering in levenden lijve? Maak dan geen beleefd klein stapeltje van je mappen, telefoon en flesje water, maar spreidt ze (binnen redelijke grenzen) voor je uit. Zo breidt je je territorium uit en maak je een zelfverzekerde indruk. Een vriendelijke, belangstellende blik is prima, aldoor stralend lachen is nergens voor nodig en ondermijnt de mate waarin je serieus wordt genomen.

7 slimme power moves om je voordeel mee te doen

Heb je de keuze, zorg dan altijd dat je met de rug naar het raam komt te zitten, zodat je niet verblind wordt. Kent je gesprekspartner die truc ook, stel dan vriendelijk voor samen even anders te gaan zitten 'om wat makkelijker te kunnen praten'. Open en beleefd gaan prima samen met assertief; kun je de situatie een beetje naar je hand zetten, dan ben je meteen al een gelijkwaardigere partner. Ook een power move: niet ingaan op elke uitnodiging om Zoomen of te Teamen. Het is helemaal niet erg om je eens te laten missen als je je werktijd nuttiger kunt gebruiken. 

7 slimme power moves om je voordeel mee te doen

Moet je ergens een tijdje staan, sla dan nooit je armen over elkaar: dat maakt de indruk dat je in de verdediging of in de contramine bent. Hou ze à la Máxima voor je buik gevouwen of als je iets moet bezichtigen: achter je rug, ook bekend als de 'regal pose'. Het is hoe staatshoofden en generaals er vaak bij staan, het straalt uit dat je bijzonder bent en dat je alles onder controle hebt. En het voorkomt automatisch dat je nerveus gaat friemelen of aan jezelf gaat plukken.

7 slimme power moves om je voordeel mee te doen

Ga in gezelschap als een van de laatsten zitten (blijf desnoods achter je stoel staan). Zit je en word je aangesproken door iemand die staat, kom dan even overeind, zodat je niet naar je gesprekspartner op hoeft te kijken, maar op gelijke hoogte bent. Uitzondering: als je zelf achter het bureau zit, kom je hooguit overeind om iemand te begroeten en blijf je verder juist zitten. 

Als je nerveus bent, zorgt een reflex ervoor dat je je vuisten balt. Denk aan de ruimte tussen je vingers. Een ontspannen hand zegt tegen de ander: 'Ik ben kalm, vol zelfvertrouwen en ik kan dit aan.' En dat ís ook zo.

Foto (c) iStock 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in