Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Pierpaolo Piccioli vertrekt na jarenlange samenwerking bij Maison Valentino

Wie de ontwerper moet opvolgen is nog niet bekend.

Pierpaolo Piccioli Valentino

Ruim 25 jaar maakte Pierpaolo Piccioli furore bij Maison Valentino. Maar aan die samenwerking komt nu plotseling een einde. Dit werd gisteren tot iedereens grote verrassing onthuld door beide partijen.

Exit Valentino

De bekende Spaanse trappen in Rome als runway. De (bijna) volledig roze najaarscollectie van 2022. De Met Gala looks voor onder meer Normani, Pedro Pascal, Rihanna, en Florence Pugh. Door de jaren heen heeft Pierpaolo Piccioli heel wat moois gedaan voor Valentino, en velen keken ongeduldig uit naar Pierpaolo’s volgende collectie. Maar aan dat tijdperk komt nu plotsklaps een einde.

Het nieuws zorgde voor flink wat opschudding in de modewereld, aangezien velen Pierpaolo’s exit niet zagen aankomen. Met de talloze successen die hij geboekt heeft voor het Maison, lag het niet voor de hand dat de creative director vervangen zou worden.

‘Gezamenlijke beslissing’

In een kort statement liet Valentino gisteren weten dat de samenwerking in overleg ten einde komt. “Sinds 2016 heeft Piccioli in zijn rol als creative director het pad voor het Maison significant beïnvloed met zijn visie, toewijding, en innovatieve geest, waarmee hij van invloed is geweest op een cruciaal hoofdstuk in de geschiedenis van het bedrijf.”

Voorzitter Rachid Mohamed Rachid voegde hier aan toe: “We willen onze diepste dankbaarheid uitspreken voor Pierpaolo, voor het schrijven van een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van Maison Valentino. Zijn bijdrage over de afgelopen 25 jaar zal een onuitwisbare stempel achterlaten.”

‘Jong en vrij’

Zelf heeft de ontwerper via Instagram van zich laten horen. Zijn persoonlijke boodschap begint de voormalig creative director met de woorden: “Niet alle verhalen hebben een begin en een einde, sommige leven in een soort eeuwig heden dat schijnt met een intens licht, zo sterk dat het geen schaduwen achterlaat. Ik werk al 25 jaar bij dit bedrijf en 25 jaar lang heb ik bestaan en geleefd samen met de mensen die de draden hebben geweven van dit prachtige verhaal dat van mij en van ons is.”

Daarnaast bedankt hij iedereen met wie hij door de jaren samen heeft gewerkt, én de oprichters, de heren Valentino Garavani en Giancarlo Giammetti, voor hun vertrouwen in hem.

Ten slotte schrijft Pierpaolo: “Stella (zijn dochter, red.) was twee jaar oud toen ze naar mijn eerste show kwam kijken, ze wordt bijna 18 en laatst vroeg ze me: ‘Hoe voel je je?’ ‘Jong en vrij’, antwoordde ik. Ik geef je mijn ogen om je te zien zoals ik je zie. Jong en vrij. En vol dromen. Altijd.”

De toekomst

Wie het stokje moet overnemen van Pierpaolo Piccioli, is nog niet bekend. Women’s Wear Daily schrijft over speculaties dat Alessandro Michele, de voormalig creative director van Gucci, mogelijk in de running zou zijn voor de rol. Een andere optie zou volgens kenners zijn dat Maria Grazia Churi, die van 2008 tot 2016 naast Pierpaolo werkte als Valentino’s creative director en tegenwoordig furore maakt bij Dior, haar terugkeer zou kunnen maken bij het label.

Wij wachten geduldig af!

Misschien ook voor jou:
Niets om aan te trekken? Daar is de 3 Woorden Methode voor!
Mode & Beauty
  • Women's Wear Daily, The Hollywood Reporter, Diet Prada
  • NL Beeld