Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

De trouwjurk van Máxima is binnenkort in deze Nederlandse stad te bewonderen

Altijd al de ivoorkleurige jurk van dichtbij willen bekijken? Het kan nu.

trouwjurk Máxima

Het huwelijk van Máxima en Willem-Alexander staat nog als de dag van gister bij ons in het geheugen gegrift, maar het is toch echt alweer 22 jaar geleden. Een van de hoogtepunten tijdens de speciale dag in 2002 was de trouwjurk van Máxima. Die jurk wordt binnenkort tentoongesteld voor het grote publiek in – jawel – Het Fries Museum te Leeuwarden.

Ja, ik wil

Dit najaar opent Het Fries Museum in Leeuwarden de gloednieuwe tentoonstelling Ja, ik wil, waarin trouwjurken in de laatste 250 jaar centraal staan. In het museum kun je zo'n zestig jurken bekijken, waarvan de oudste trouwkleding uit de achttiende eeuw komt. Een reis terug in de tijd, dus! Daarnaast kun je er ook jurken van modernere ontwerpers als Viktor&Rolf, Iris van Herpen en Jan Taminiau bewonderen. Onder meer de trouwjurk van Nikkie de Jager, ontworpen door Viktor&Rolf, is in het museum te zien.

"De diversiteit van de jurken toont niet alleen de veranderende mode, maar biedt ook een kijkje in maatschappelijke thema’s als individualiteit, emancipatie en gendergelijkheid", aldus het museum.

Trouwjurk van Máxima

Ook de trouwjurk van koningin Máxima, ontworpen door Valentino, is te zien in het museum – en daar zijn wij misschien nog wel het meest enthousiast over. Deze prachtige jurk van ivoorkleurige mikado-zijde met lange mouwen, een bénitier hals en vijf meter lange sleep stond haar werkelijk fantastisch. Echter had Máxima zelf weinig in te brengen in de keuze van haar trouwjurk. Het was prinses Beatrix die meedeelde wat voor ontwerp het zou worden.

"In het begin vond ze zichzelf er bij elke doorpas uitzien als een kolossaal gipsen beeld", valt te lezen in Máxima: de Argentijnse jaren. "Maar er kwam geen klacht over haar lippen." De jurk, die Máxima zelf nooit zou kiezen, heeft zo'n 175.000 dollar gekost. Gelukkig was ze er uiteindelijk zelf ook blij mee en noemde ze het zelfs een 'goddelijke jurk'.

Ron's Honeymoonquiz

Voor de tentoonstelling is het museum trouwens nog op zoek naar een trouwjurk uit het iconische tv-programma Ron’s Honeymoonquiz, dat van 1987 tot 1996 te zien was bij TROS en RTL4. "Het programma droeg bij aan de populariteit van de lange witte trouwjurk", aldus de Friese instelling. Mocht je dus toevallig nog zo'n jurk in de kast hebben hangen, of iemand kennen die deze in de collectie heeft... Het Fries Museum zal je eeuwig dankbaar zijn!

De tentoonstelling is van 14 september tot en met 16 februari te zien in Leeuwarden.

Royalty
  • LINDA., AD, Libelle
  • NL Beeld