Smooth Operator: alles over DIY ontharen

Smooth Operator: alles over DIY ontharen

Wordt het scheren, harsen of de puur natuur look?

Voor alle duidelijkheid: het hoeft niet. Ontharen is een keuze, geen verplichting. Pittige types als Paris Jackson, Miley Cyrus en Emily Ratajkowski lopen rond met lichaamshaar, ook Julia Roberts heeft er geen moeite mee. En er is zelfs een hele beweging die zich sterk maakt voor het laten staan van je bikinilijn.

Maar misschien roept lichaamsbeharing niet direct begeesterd politiek engagement bij je op. Of je voelt je gewoon fijner met gladde benen onder je nieuwe lenterok. Of je hebt zoveel opvliegers dat je de boel graag kort houdt in verband met luchtjes. Om nog maar te zwijgen over de haarwissel van de overgang: dunner op je hoofd, wel opeens haar op je kin (en dát wil je echt wel weghebben).

Stappenplan

Nu de schoonheidsspecialiste en de wax-salon nog dicht zijn, ben je doe-het-zelf ontharen aangewezen. Zó pak je dat het beste aan.

  • Eerst scrubben: zo verwijder je dode huidcellen en wordt de kans op ingegroeide haartjes kleiner.
  • Ga je nat scheren of werken met ontharingscrème, doe dat dan tijdens of na het douchen. De huid is zo soepel en warm en de poriën staan een beetje open, waardoor de haartjes makkelijker loslaten. Gebruik bij scheren altijd scheerschuim of -gel en scheer eerst tegen de haargroei in en daarna nog een keer met de haargroei mee voor het beste resultaat.
  • Voor harsen (warm, koud of suiker) en elektrisch scheren kan de huid het beste koel en droog zijn, om te voorkomen dat de bovenste huidlaag geïrriteerd raakt. Harsstrips zijn prima voor de benen en bikinilijn, voor het gezicht is een waxing pen prettiger om mee te werken. Voor wie Clean Beauty ambieert: Najel's Oriental Sugar Wax.
  • Epileren kan tegenwoordig zowel nat als droog, in beide gevallen geldt dat je de huid goed strak moet trekken voor het beste resultaat. Na het epileren de huid nog even héél licht scrubben of exfoliëren met een borstel helpt ingegroeide haartjes te voorkomen. 
  • Laser voor thuis is niet te vergelijken met de laser in de salon die permanent onthaart, maar met een IPL-apparaatje (Intensief Pulserend Licht) kom je een heel eind. De flitsjes verzwakken het haarzakje, waardoor het haar uitvalt en het minder snel terugkeert.
  • Na het ontharen lekker insmeren met een verzorgende crème en je kunt er weer een paar dagen (scheren) op een paar weken (de andere methoden) tegenaan.