Goed om even te lezen als je in het zuiden op vakantie bent.
De natuurbranden in het zuidwesten van Frankrijk worden steeds groter. Het is de meer dan duizend brandweerlieden nog niet gelukt om het vuur onder controle te krijgen. Ook in Spanje slaat de hittegolf flink toe: sinds 10 juli zijn er al 360 mensen overleden.
In het Franse departement Gironde staat zaterdag 10.000 hectare bos in brand. Vrijdag ging het nog om zo'n 7.300 hectare. Ook in Landiras blijven de vlammen zich verspreiden: daar is al ongeveer 6.500 hectare natuur verbrand. In Teste-de-Buch is ruim 3.000 hectare bos verbrand.
Volgens de lokale autoriteiten zijn in de afgelopen week al meer dan 12.200 mensen geëvacueerd. Zowel bewoners als toeristen moesten vluchten voor de branden.
Door aanhoudende droogte en extreem hoge temperaturen heeft Frankrijk al wekenlang te maken met bosbranden. Ook in Griekenland, Portugal, Kroatië en andere landen in Zuid-Europa zijn meerdere bosbranden ontstaan. De sterke wind maakt het in veel landen moeilijk om de vlammen onder controle te krijgen.
Wat doe ik als er een bosbrand in de buurt is?
'Richt je tot de lokale autoriteiten en volg hun aanwijzingen,' adviseert de ANWB. 'Waarschuw mensen in je omgeving. Natuurbranden zijn grillig en kunnen zich snel verspreiden.
Als je ergens bent en er breekt een brand uit, zonder dat er iemand ter plaatse is, loop dan haaks op de richting waar de brand vandaan komt. Aan de richting van de rook kun je zien waar de brand zich naartoe voortbeweegt. Dus als de brand uit het zuiden komt, loop dan oost- of westwaarts. Bij voorkeur richting een beek, openbare weg, bebouwde kom of een plek met weinig begroeiing. Uiteraard bel je meteen het alarmnummer.'
Goed voorbereid = minder stress
Check altijd waar de vluchtroutes zijn in jouw resort, hotel of op je camping. Zorg ook dat je weet waar de dichtstbijzijnde verzamelplaats is. Zo kun je snel wegkomen als je je verblijfplaats onverwacht moet verlaten. Neem wanneer je moet vluchten in geen enkel geval de lift: mocht de stroom uitvallen, dan zit je gevangen. Bewaar belangrijke documenten bij elkaar in een tas of rugzak. Bij een (snelle) evacuatie hoef je dan niet te zoeken naar spullen die je echt niet kunt missen. Het is ook handig om van tevoren een lijst te maken met belangrijke telefoonnummers.
Stel, je moet evacueren…
Neem alleen het hoognodige mee wanneer je snel moet evacueren. Wanneer je de situatie niet vertrouwt, kun je alvast een soort vluchttas klaarzetten. Denk aan de volgende spullen:
- paspoort/identiteitsbewijs
- portemonnee (bankpasjes/creditcard/contant geld)
- pasje van je verzekeraar
- smartphone met lader
- medicijnen
- autosleutel
- wat eten en drinken
- als je een baby hebt: luiers/flesjes/drinkwater
Heb je iets meer tijd, dan kun je natuurlijk wat meer spullen verzamelen. Denk aan kleding, toiletspullen en waardevolle spullen als een fototoestel of tablet.
Wat kan ik verder doen?
Hou het nieuws in de gaten, luister naar de campingbaas of hotelmedewerkers als die met updates komen. Wordt er geëvacueerd, dan doen ze dat niet voor niets: werk mee.
Google Maps
Om erachter te komen waar branden woeden, kun je ook op Google Maps kijken. Er wordt een vuuricoontje getoond bij gebieden waar branden heersen. Wanneer je op dit icoontje klikt, worden eventuele updates, veiligheidsinformatie en gerelateerde nieuwsberichten getoond. En als je route door een gebied gaat dat door een bosbrand is getroffen, ontvang je een waarschuwing. In alle gevallen geldt: veiligheid gaat echt voor alles.
Echt zo’n slecht idee, dit!
— Helga van Leur ☀ (@helgavanleur) July 16, 2022
NOOIT doen. Vuur is onvoorspelbaar en genadeloos. https://t.co/93E7t5E58w
En Helga van Leur heeft ook nog een zinnig tip.
Kijk voor aanvullende informatie over annuleringen, verzekeringen en hulp op ANWB
Foto (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in