Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Waar moet je op letten bij het selecteren van een internet abonnement?

We delen de belangrijkste dingen om op te letten. 

internet abonnement

Als je op zoek gaat naar een nieuw internet abonnement, kan het lastig zijn om een goede keuze te maken. Natuurlijk kennen we de grote providers zoals KPN, Odido en Ziggo. Maar er zijn ook andere, kleine providers. Bovendien krijgen steeds meer huishoudens een glasvezelverbinding. Die verbinding kan aangelegd worden door verschillende partijen. Daardoor is het ook mogelijk dat een huishouden twee of zelfs drie glasvezelkabels van verschillende aanbieders krijgt. Zo biedt de provider Delta vooral internet aan via een eigen glasvezellijn. Dat maakt de keuze er niet gemakkelijker op.

Een internet abonnement kiezen 

Wil je een internet abonnement afsluiten, dan kun je het best op een aantal zaken letten. Kijk naar de soort internetverbinding. Hoewel een groot deel van de Nederlandse huishoudens inmiddels is aangesloten op glasvezel, is dat nog niet overal het geval. Je doet er dus goed aan om een postcodecheck te doen. Zo weet je welk internet thuis er mogelijk is. Zo zie je verschillende snelheden. Hier geldt: hoe hoger de snelheid, hoe meer je betaalt. En meestal krijg je apparatuur in bruikleen. De meeste providers bieden naast een internetverbinding ook de mogelijkheid om meteen een tv-pakket af te sluiten.

Soort internetverbinding 

Doe ten eerste de postcodecheck. Op die manier kom je er achter welke aanbieders hun diensten aanbieden in jouw wijk. Glasvezel is nog niet voor heel Nederland beschikbaar en niet alle aanbieders zijn in dezelfde regio’s actief. Zo is het goed mogelijk dat je in een deel van Nederland glasvezel krijgt via Delta, terwijl andere regio’s verbinding krijgen via KPN Netwerk NL. Deze twee bedrijven werken niet samen, waardoor het mogelijk is dat je twee glasvezelverbindingen in je woning hebt. Let wel goed op, want sommige huishoudens zijn nog aangesloten op een DSL-verbinding. Ook kun je een kabelverbinding afsluiten bij een provider als Ziggo.

Bij een DSL-verbinding speelt de afstand tot de wijkcentrale een belangrijke rol. Hoe groter de afstand, hoe langzamer je verbinding wordt. Daar heb je bij glasvezel en kabel geen last van.

Kies de juiste snelheid 

Heb je toegang tot glasvezel? Dan kun je in verband met de stabiliteit en hogere snelheden het best voor deze verbinding kiezen. Maar let op: meer snelheid betekent ook een hogere maandelijkse rekening voor je internet abonnement. Bij glasvezel ligt het instapabonnement op ongeveer 50 Mbit per seconde aan upload- en downloadsnelheid. Maar de meeste providers bieden tegenwoordig al 100 Mbit per seconde aan als instapsnelheid. Je kunt dan de Netflix in de hoogste kwaliteit kijken en met meerdere mensen op één verbinding tegelijkertijd gamen.

De providers bieden tegenwoordig al snelheden tot 4 Gbit per seconde en zelfs tot 8 Gbit per seconde. Deze snelheden zijn over het algemeen een flink stuk duurder. Je doet er dus goed aan om een abonnement te kiezen dat bij je past.

Apparatuur in bruikleen 

Goed om te weten: bij deze meeste providers krijg je apparatuur in bruikleen als je een internetabonnement afsluit. Dit is een router die verbinding maakt met de provider. Deze heeft over het algemeen ook ondersteuning voor draadloos internet. Vroeger was het verplicht om de router van de provider te gebruiken, maar tegenwoordig heb je daarin vrije keuze. Toch is deze vrije keuze niet helemaal vrij. Want de provider hoeft alleen maar ondersteuning te bieden voor de router die het zelf heeft verstrekt. Je mag uiteraard zelf een eigen router aansluiten en deze beheren, maar dat is voor je eigen verantwoordelijkheid.

Ervaar je een storing of heb je een klacht die je niet zelf opgelost krijgt, dan kun je hulp vragen bij de klantenservice. Maar de klantenservice zal al snel vragen om de router van de provider aan te sluiten om je verder te helpen. Met deze routers heeft de provider toegang tot meer informatie over je verbinding en kan de klantenservice het probleem sneller opsporen en oplossen.

Eventuele combinatiekortingen 

Je krijgt bij de meeste providers combinatiekortingen. Je doet er dus goed aan om eerst eens te kijken of de provider die je mobiele abonnement verzorgt, ook internet aanbiedt. Heb je een mobiel abonnement van KPN, Odido of Vodafone? Dan krijg je meestal korting als je op hetzelfde adres ook internet van deze provider afneemt. Zo krijg je korting bij Vodafone als je thuis ook Ziggo internet afsluit. Het werkt vaak ook bij kleinere providers zo. Heb je bijvoorbeeld een mobiel abonnement van Simyo, dan krijg je korting als je een internetabonnement van KPN neemt.

Let op: bij sommige providers kun je een zakelijk telefoonabonnement niet combineren met een particuliere internetaansluiting. Controleer dus eerst de voorwaarden van de aanbieders.

Wel of geen tv-pakket? 

Ten slotte kun je bij het afsluiten van je internetabonnement ook meteen nadenken of je een televisiepakket wilt afsluiten. Veel providers bieden namelijk internet en televisie in één abonnement aan. Op die manier kun je besparen op de maandelijkse kosten. Uiteraard mag je er ook voor kiezen om alleen een internetabonnement af te sluiten. Dankzij het grote aanbod van online streamingdiensten, kun je ook bekende zenders zoals RTL en SBS bekijken via een streamingdienst. Wil je het meest uitgebreide zenderaanbod, dan sluit je bij je internetabonnement een tv-abonnement af. Zo kun je ook kijken naar zenders als Star Channel en TLC.

Lifestyle
  • Adobe Stock