Switi Sranan is een culinaire ode aan Suriname

Switi Sranan is een culinaire ode aan Suriname

We tippen de bakkeljauwkroketjes!

Zin in een lekker kook-, kijk- en leesboek over een bijzondere keuken? Met het boek Switi Sranan brengt chef-kok Noni Kooiman een ode aan het land van haar vader. Het resultaat? De kleurrijkste en lekkerste recepten uit de rijke keukens van Suriname.

Switi Sranan is een culinaire ode aan Suriname

In Switi Sranan viert chef-kok en kookboekauteur Noni Kooiman in 120 recepten de culinaire rijkdom van het land van haar vader: van samosa's en bakkeljauwkroketjes tot salade van bakbanaan en roti met alles erop en eraan. En van saotosoep en snert tot pom, peperganache en tangy tamarindepunch. “Als je meer weet over waar iets vandaan komt en hoe een gerecht is ontstaan, geef je er meer om en krijgt het een speciale plek”.

Switi Sranan is een culinaire ode aan Suriname

Suriname is een land met een belangrijk verhaal dat niet beter verteld kan worden dan aan de hand van eten, aldus Kooiman. Naast de Inheemse bevolking bestaat de Surinaamse maatschappij voor het grootste deel uit Hindoestanen, Creolen, Marrons, Javanen en Chinezen. De Surinaamse keuken is een smeltkroes van alle mensen die er door de jaren heen terecht zijn gekomen en de ingrediënten, kooktechnieken en gerechten die zij met zich meebrachten.

Noni Kooiman woonde als kind in Suriname en werkte de afgelopen tien jaar in verschillende restaurants, waaronder Rose Bakery in Parijs en onder meer bij Toscanini, Vuurtoreneiland en Coba in Amsterdam. Ze werkt als kookboekschrijver, kok en freelance foodstylist en woont met haar vriend en twee kinderen in Amsterdam. In 2020 verscheen haar eerste kookboek, Inmaken, dat ze schreef met Jonah Freud.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in