Wereld Fietsdag: 12 toptochten door Nederland

Wereld Fietsdag: 12 toptochten door Nederland

Nergens fiets je fijner!

Omdat we als Nederland Fietsland de eer hoog moeten houden en omdat er hier nog zoveel mooie plekjes te ontdekken zijn, mocht je de komende maanden toch liever hier willen doorbrengen. De fietsparels per provincie: 

GRONINGEN

Ommerlanderroute: ca 2,5 uur

Ten noordoosten van de stad Groningen ligt de Woldstreek: een laaggelegen gebied waarin zich een uitgestrekt veen- en moerasgebied ontwikkelde. De grotere dorpen op deze route, Stedum en Ten Boer, zijn zeer oude wierdendorpen die vanaf 600 v. Chr. ontstonden op de kwelderruggen in het gebied. Lekker vlak fietsen tussen kloosters en boerderijen.

FRIESLAND

Friese Wouden: ca 2,5 uur

De Friese Woudenroute brengt je door het Friese Wouden gebied. De Friese Wouden kenmerken zich door de vele elzensingels, houtwallen en pingo's. Het startpunt van de route bevindt zich in de noordelijkste stad van Nederland en tevens de één na oudste stad van Friesland, Dokkum. 

DRENTHE

De Echternnerroute

Bosrijk en prachtig: eeze route loopt langs esdorp Echten en door het beekdal van de Echtenerstroom. De 'Compagnie van de 5000 morgen' is een mooi voorbeeld van een veenkoloniaal gebied, in de 17e en 18e eeuw vanuit de nieuwe nederzetting Hoogeveen ontgonnen. Het resultaat was een afwisselend landschap. Vele wijken waren nodig om het veen te ontwateren en de gewonnen turf af te voeren. De vrijgekomen gronden waren van slechte kwaliteit. Door gebrek aan compost en stalmest besloot men op grote schaal bossen aan te planten.

OVERIJSSEL

Rondje Weerribben: 2 uur

Groen, water, rust: het Rondje Weerribben gaat dwars door het Nationaal Park Weerribben-Wieden. De ecologische waarde van de Weerribben is van internationale allure. Fiets het rondje en ontdek de kraamkamer van de Weerribben voor bijzondere plant- en diersoorten.

GELDERLAND

Kastelenroute: 2:45 uur

Kastelentocht Zuid-Bommelerwaard is een mooie fietsroute door een weids landschap. U komt langs de kastelen van Nederhemert-Zuid, Well, Ammersoyen en Zaltbommel.De route gaat over dijken, kleine paadjes en rustige weggetjes.

UTRECHT

Utrechtse Heuvelrug: circa 2.45 uur

Met deze route fiets je langs het noordwestelijke gedeelte van Nationale Park De Utrechtse Heuvelrug. Vanuit Soesterberg fiets je een prachtig stuk door de bossen. De Utrechtse Heuvelrug is een zandrug met meerdere heuvels boven de 50 meter. Naast het vele bos zijn er ook heidegebieden en stuifzanden te vinden. Elektrische fietsen bewijzen hun nut tijdens enkele klimmetjes

NOORD-BRABANT

Bekenroute

Sloten en kleine waterlopen vormen op het Kempens Plateau een beek, die bij Peer voor het eerst Dommel wordt genoemd. Bij Eindhoven fietst u langs enkele restanten van het oude beekdal van deze Dommel. Het soms parkachtige landschap met verspreid liggende plassen, broekbosjes en weilanden is zeer geschikt om de fietstocht te onderbreken voor een wandeling.

LIMBURG

Park Gravenrode: 2 uur

De Park Gravenrode route is een internationale fietsroute van 24 km. De route start bij de Abdij van Rolduc en neemt via fietsrouteknooppunten al snel een kijkje over de Duitse grens. Je volgt de loop van de rivier de Worm en ontdekt Park Gravenrode, hét toeristisch kroonjuweel van Zuid-Limburg. Deze fietsroute passeert topattracties als Gaia Zoo, Megaland en Mondo Verde.

FLEVOLAND

Schoklandroute: 2 uur

Natuur, gras, slootjes en dijken – Hollandser wordt het niet. Schokland en Urk vormden tot de 10e eeuw één groot eiland, totdat het zeewater het middendeel overspoelde. Na drooglegging van de Noordoostpolder in de 20e eeuw zakte Schokland weg. Daarom is aan de oostzijde een natte natuurzone ingericht met verhoogd grondwaterpeil. Tegelijk zijn terpen en dijken uit het laatmiddeleeuwse landschap aangelegd en deels ingericht als wandelpaden. Veel water- en weidevogels hebben het nieuwe natuurgebied ontdekt.

NOORD-HOLLAND

Buiksloterdijkroute: 1,5 uur

Vlakbij Amsterdam terug in de tijd - zo voelt deze route langs Monnickendam, Zunderdorp en Broek in Waterland in de vorm van 30 km fietsroute langs de dijken van Waterland en het IJ. Langs prachtige idyllische dorpjes, bevroren in de tijd van de Zuiderzee. Prachtig ruig en onstuimig in najaar en winter, en heerlijk zonnig in lente en zomer. Voor elk wat wils. Je kunt zelfs een uitstapje naar Marken maken.

ZUID-HOLLAND

Fietsroute Hoeksche Waard: 1,5 uur  

De Hoeksche Waard heeft sinds 2005 de status van Nationaal Landschap en maakt dat waard: zestig polders (lekker vlak fietsen) waarvan de oudste uit 1357 stamt. Hij leidt langs Numansdorp, Strijen en Klaaswaal en biedt veel natuur en historie.

ZEELAND

Maagd van Gentroute: 3 uur

Het grensgebied van Zeeuws-Vlaanderen en België is een streek met wonderlijke namen. Wat te denken van Pyramide, Mollekot, Muizenhol en - naamgeefster van deze route - Maagd van Gent? Die maagd was een café op de grens van Nederland en België en is nu een gehucht, waar de landsgrens dwars doorheen loopt. Deze fietsroute kent vele bekoorlijkheden: Biervliet en IJzendijke, oude en nieuwe polders, en in België kasseienstroken en een verstilde watergang: het Leopoldkanaal.

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in