Schatkamer in het groen: Dresden

Schatkamer in het groen: Dresden

Kunst, cultuur en verkoeling rond de Elbe.

In Nouveau's miniserie 'Het buitenland in de buurt' is ditmaal Dresden aan de buurt. Voor als je toch graag even weg wilt, maar wel op een veilige manier: vanaf 15 juni gaat de grens met Duitsland open en kun je er, met de bekende corona-voorzorgsmaatregelen, terecht.

Schatkamer in het groen: Dresden

Dresden is een onontdekte schat ten zuiden van Berlijn, vlakbij de grens met Tsjechië. Vanaf de Nederlandse grens is het over de snelweg een uur of zes rijden.

Schatkamer in het groen: Dresden

Dresden zit vol ontdekkingen. Zowel de barokke oude gedeelte (Altstadt) als het nieuwe gedeelte (Neustadt) van Dresden zijn rijk aan architectonische schatten. De rivier de Elbe verdeelt deze 2 gebieden en biedt een weidse blik en schitterende uitzichten – je kunt er fijne tochten op maken met rondvaartboten.

Schatkamer in het groen: Dresden

Liefhebbers van architectuur kunnen in de wijken geweldige 19e-eeuwse villa architectuur ontdekken. Ook de historische stadscentra van Meißen (bekend van het beroemde porselein, op de foto zie je de oude stad) en Pirna met hun heropende restaurants en cafés zijn een bezoek waard.

Schatkamer in het groen: Dresden

Zowel in de stad als daarbuiten kun je fantastisch wandelen, zoals hier over de Basteibrug. Er zijn 17 ontdekkingsreizen samengesteld, variërend in lengte van 4 tot 16 kilometer. Deze leiden naar kastelen, villa's, molens en archeologische vindplaatsen, door bossen en door wijngaarden.

Schatkamer in het groen: Dresden

Een andere manier om de omgeving te verkennen is een e-bike huren. Een deel van de beroemde Elberadweg loopt parallel aan de Saksische wijnroute. Deze kan vanuit Dresden eenvoudig met een excursie worden ontdekt. Een groot gedeelte loopt aan beide oevers van de rivier.

Schatkamer in het groen: Dresden

Fiets een dag in de rotsachtige bergen van Saksisch Zwitserland (Sächsische Schweiz) tot aan de Tsjechische grens en de volgende dag naar Meißen of Riesa. Als één richting genoeg is, neem dan je de fiets mee in de trein en laat je je terugbrengen naar Dresden. En als je meer sportief bent aangelegd, ontdek dan een van de cirkelvormige routes van de Elbe naar het heuvelachtige achterland.

Schatkamer in het groen: Dresden

Voor de liefhebbers van romantiek en historie liggen er talloze kastelen in de buurt van Dresden, zoals Moritzburg, gelegen te midden van meren. Niet ver van het naburige Fazantenkasteel bevindt zich Duitslands oudste vuurtoren in het binnenland. Ook barokke kastelen als Zabeltitz en Seußlitz kunnen tijdens een kastelentocht worden aangedaan.

Zin gekregen? Kijk op Visit Dresden, Dresden Elbland en Dresden.

Foto's (c) iStock, Pixabay 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in