Omfietsen op zijn Frans: de Elzas

Omfietsen op zijn Frans: de Elzas

De beste Elzassers vind je rond trekpleister Colmar!

Het begrip ‘omfietswijn’ krijgt een hele nieuwe lading als je door de mooiste Franse wijngaarden kart. Je ziet de prachtigste landschappen en stapt natuurlijk af om de beste ‘chateaus’ te proeven. Wel oppassen dat ze niet naar je benen zakken.

Vandaag: van wijnhoofdstad Colmar naar het Europese Straatsburg via dorpen vol vakwerkhuizen in de Elzas.  

De streek

De Elzas ligt in het uiterste oosten van Frankrijk, vlakbij Duitsland. Vanuit Brussel ben je met de auto in minder dan vijf uur in Straatsburg. De trein gaat nog sneller.

Omfietsen op zijn Frans: de Elzas

De beste wijnen bevinden zich in de buurt van Colmar, een gezellig stadje met veel bloemen en kanaaltjes. Wie de echte Elzas wil ontdekken, moet het ‘binnenland’ in. In dorpen en steden als Riquewihr, Ribeauvillé, Kaysersberg en Thannenkirch wemelt het van de vakwerkhuizen, smalle kanaaltjes, ooievaarsnesten en restaurants met copi­euze Frans-Duitse gerechten op de kaart.

De wijn

In de Elzas worden voornamelijk witte drui­ven geteeld, zowel heel zoete als droge. Let daarom altijd goed op het etiket. De belang­rijkste druivenrassen voor witte wijn zijn sylvaner, riesling, pinot gris, pinot blanc, muscat en gewürz-traminer. Voor de rode wijnen wordt de pinot noir gebruikt.

Omfietsen op zijn Frans: de Elzas

Er worden voornamelijk monocépage-wijnen gemaakt: wijnen uit één druivenras. Riesling wordt de koningin van de druiven genoemd, omdat in geen enkele andere druif het terroir – de smaak van de streek - zo goed doorsche­mert. Of het moet de pinot noir zijn, de blauwe druif die in de Elzas ook steeds betere wijnen oplevert. De sylvaner is de low-budgetversie van de riesling, maar ook met deze druif worden uitstekende, droge wijnen gemaakt.

Omfietsen op zijn Frans: de Elzas

Het gamma van een doorsnee wijndomein in de Elzas is vaak groter dan elders in Frankrijk. Wijnhuizen uit de Elzas proberen namelijk een grote variatie aan wijnen te maken, van zoveel mogelijk druivenrassen die op verschillende percelen zijn aange­plant. De 51 beste percelen uit de regio dragen het grand cru-label. Ze liggen op twee- tot driehonderd meter hoogte, zijn naar het zuiden gericht en hebben de beste condities om druiven te telen.

De fiets

Zin in een kleine fietstocht langs Colmar en de wijngaarden? Dan is dit lusje een goede optie. De route begint en eindigt in Turckheim en gaat over rustige wegen met weinig gemotoriseerd verkeer en biedt mooie uit­zichten over de Vogezen en enkele mooie kastelen.

Omfietsen op zijn Frans: de Elzas

Maak zeker een tussenstop in Eguisheim, een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Het dorp is gebouwd rond een dertiende-eeuws kasteel, waar nu alleen nog maar de kapel van rest. De ringstraten zijn volgebouwd met typische, traditionele vakwerkhuizen. Ook Colmar is natuurlijk een ideale plaats voor een tussenstop.

Goed om te weten

De route begint en eindigt op de Place de la République in Turckheim

Fietsen huren kan bij:

Vélo Docteur, 9 Place de la Gare, Colmar

Lulu Cycles, 4 Route d’Ingersheim, Colmar

Bekijk de route en download het gps-bestand op DUPAINDUVINDUVELO.COM

Deze reportage heeft eerder in de printeditie van Nouveau gestaan.

Foto's © Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in