Florence brengt de buchette terug - proost!

Florence brengt de buchette terug - proost!

Doorstart voor middeleeuwse traditie.

Als je niet oplet, loop je er zo voorbij, zeker in een stad met zoveel overweldigende architectuur als Florence. En toch zijn ze er en zijn ze ook weer vaker in gebruik: de 'buchette del vino'.

Florence brengt de buchette terug - proost!

Een buchette is een klein venster in muren van villa's en stadspaleizen dat in de Renaissance diende als wijnbar. Je vindt ze niet alleen in Florence, maar ook in Pisa en Siena. Ze bevinden zich ongeveer op ellebooghoogte, als de avond viel en mensen na een dag werken naar huis gingen, konden ze op het luik kloppen.

In ruil voor een lege fles en wat geld leverde de een bediende (de cantiniere) van de adellijke familie dan de uit het vat getapte fles vol af door het luik. De wijn kwam vaak uit de wijngaarden van de familie van dienst, belasting werd op deze handje-contantje manier vermeden en de chianti vloeide rijkelijk tot begin 1900 er nieuwe wetten kwamen die een einde maakte aan dit historische happy hour.

Met de drooglegging van de vensters (en de opkomst van de osterie en taverne) verdampte ook de belangstelling voor de buchette, die dicht werden gemetseld of werden omgebouwd tot bel of brievenbus.

Florence brengt de buchette terug - proost!

© Babae

Wat het extra leuk maakt dat ze nu weer zo in de belangstelling staan. Zelfs de plaatselijke horeca doet mee de traditie te laten herleven. Elke avond van zeven tot acht uur organiseert restaurant Babae bijvoorbeeld hun ´L'ora della Buchetta´, waar ze glazen wijn serveren door deze uit te delen aan de straat via het venster. 

Foto's © iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in