• Lifestyle

Nouveau's Ella over haar nieuwe verslaving: Li Ziqi

Nouveau's Ella over haar nieuwe verslaving: Li Ziqi

'Ultieme slow-tv om mee te onthaasten.'

Ooit keek ik uren naar beelden die waren geschoten uit de cockpit van een trein. Landschappen suisden voorbij, stationnetjes passeerden en er gebeurde verder helemaal niets – zalig. Ik heb ook wel eens naar die breiende Noorse vrouwen zitten kijken. Zelfde genre, heerlijk de blik op oneindig.

Nouveau's Ella over haar nieuwe verslaving: Li Ziqi

Mijn nieuwste verslaving heet Li Ziqi (31) en is een handige zelfvoorzienende Chinese food en countrylife vlogger. In haar dorpje Pingwu, Mianyang (Sichuan) maakt ze van een oud bed een tafel. Bereidt beeldschone bordjes voor haar oma. Splijt eigenhandig stenen. En flanst net zo makkelijk een zijden avondjurk in elkaar. En dit allemaal zo mindful dat het je gek van jaloezie maakt.

Nu weet ik best dat er in China van alles schort aan vrijheid van meningsuiting en mensenrechten, en dat ik uit principe eigenlijk niet zou moeten kijken. Maar ik ben een luie leunstoelreiziger die er voor geen goud heen zou willen en ik droom graag weg bij deze fantastische Aziatische cottagecore waar filmpjes tussen zitten die al 94 miljoen views hebben, dus ik ben blijkbaar de enige niet.

Begrijpelijk, want het ziet er zó mooi uit. Mist in de bergen, Li Ziqi als Martha Stewart (maar meer zen en met minder martini's). Hoe ze peertjes plukt uit haar boomgaard. Oma en zij hebben hondjes en een poes, er scharrelt nog wat familie assorti rond – het is een soort sprookjesbestaan met sojasaus waarin de pandemie niet lijkt te bestaan.

Dat ik soms geen idee heb waar het over gaat, maakt het des te fascinerender. Wat staat ze nou toch prut te scheppen uit enorme kookpotten? OMG, de schat wint haar eigen zout! Crusht komkommers, maakt enge stuiterballetjes van vlees, kookt van alles in thee. Die ze vast ook zelf heeft geplukt en gedroogd! En in plaats van een draaischijf drijven er kommetjes langs in een stroompje over de tafel die ze ook al zelf heeft gemaakt - hoe dan?!

Nouveau's Ella over haar nieuwe verslaving: Li Ziqi

Het is uiterst verdacht dat Li Ziqi op het in China verboden YouTube te zien is, met haar dreamy filmpjes die het eenvoudige leven op het platteland zo verheerlijken – misschien is het wel een lepe feelgood campagne die wordt aangestuurd uit het oppermachtige Beijing, als bliksemafleider van, pakweg, Wuhan.

Nouveau's Ella over haar nieuwe verslaving: Li Ziqi

Li Ziqi bezweert haar fans echter dat ze alles zelf doet en alleen gebruikt maakt van een cameraman. De filmpjes laten dat ook zien - de DIY prinses kan echt van alles en heeft er in ieder geval een leuk lifestylemerk aan overgehouden. Veel ingrediënten en home decor, zoals handgemaakte theekopjes die eruit zien als ijs, zijn inmiddels te koop en ik weet niet hoeveel langer ik nog weerstand kan bieden.

Commercieel of niet, Li Ziqi neemt je gemiddeld zo'n twintig minuten per filmpje mee in een kalm leven dat draait om op het juiste moment de tomaten te planten (met een pincet, twee zaadjes per potje) en te plukken, vlees mals te trommelen met stokken en een kroon van zijden perzikbloesems maken. En daar droom ik wel eens van.

Foto's (c) Li Ziqi

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in