Museum van Loon

Museum van Loon

In het hart van Amsterdam, aan de Keizersgracht, staat een schitterend huis uit 1672. Het is het woonhuis van de Amsterdamse regentenfamilie Van Loon. Zeven dagen per week stelt de familie haar huis en collectie open voor het publiek.

KunstverzamelaarDe eerste bewoner van het huis was Ferdinand Bol (1616-1680), een leerling van Rembrandt. Bol was een van de meest succesvolle en vermogende schilders van zijn tijd. Niet alleen vanwege de kwaliteit van zijn werk, maar ook dankzij zijn familiale banden en geslaagde netwerkstrategie. Zijn vermogen investeerde hij graag in kunst van tijdgenoten. Samen met zijn tweede vrouw Anna van Erckel verzamelde hij werken van andere belangrijke schilders als Rembrandt, Rubens en Van Ruisdael. 

Ferdinand Bol, zelfportret, circa 1669, Rijksmuseum
Dankzij een inventaris die Bol in 1669 liet opstellen bestaat er een goed beeld van de collectie. Opvallend aan deze verzameling is de verscheidenheid aan genres en schilderstijlen. Bol verzamelde historiestukken en portretten, maar ook landschappen, zeegezichten en stillevens. Het huis moet er met al die schilderijen spectaculair hebben uitgezien. 

Weer thuisTegenwoordig bevinden deze werken zich in (inter)nationale musea en particuliere collecties. Dit najaar komen de werken weer even naar ‘huis’. Tussen 6 oktober 2017 en 8 januari 2018 worden circa 25 schilderijen uit de collectie getoond in het koetshuis. Drie andere musea, het Amsterdam Museum, Museum Het Rembrandthuis en het Paleis op de Dam, sluiten aan bij deze tentoonstelling door gelijktijdig aandacht aan Ferdinand Bol én Govert Flinck te schenken.