Mondkapjesplicht: dít moet je weten

Mondkapjesplicht: dít moet je weten

Helaas, een sjaal is geen goed alternatief.

'De dag die je wist dat zou komen'. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is vanaf vandaag in ieder geval drie maanden verplicht om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes, voor iedereen vanaf 13 jaar.   

Het geldt voor onder andere winkels, tankstations, overheidsgebouwen,  musea en theaters (zit je eenmaal op een stoel, dan mag het af, ga je naar het toilet, dan moet ie weer op). Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen een mondkapje gaan dragen. 'Overal waar je de hemel niet kunt zien,' zoals premier Rutte het eerder zei. In het openbaar vervoer was het al verplicht, net als soms op drukke plekken.

Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rijinstructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

Mondkapjesplicht: dít moet je weten

(c) Standort Hamburg

Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken en het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Medische mondneusmaskers zijn bedoeld voor de zorg; mondkapjes zijn geschikt voor gebruik in winkels, op school, in het OV en bij de kapper.

Mondkapjesplicht: dít moet je weten

Dit ↑ is dus niet de bedoeling. Gebruik bij voorkeur mondkapjes die te koop zijn bij de drogist of de supermarkt. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana.

Mondkapjesplicht: dít moet je weten

Uitzonderingen zijn er voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. En het hoeft – dat is dan weer best onlogisch - ook niet te worden gedragen bij het sporten, acteren, muzikale repetities of optredens, in gebedshuizen (afstand houden is daar weer wel verplicht) en het geven van interviews op radio en tv.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in