Moe? Hangerig? Doe aan wat extra D-care!

Moe? Hangerig? Doe aan wat extra D-care!

Ben je moe? Beetje hangerig, spierpijn, down? Tuurlijk, je bent de winter zat, maar evengrote kans dat je lijf door z’n vitamine D-voorraad heen is. Daar kun je wat aan doen.

Vitamine D kennen we vooral als die vitamine die je lekker uit de zon haalt. Vooral tussen april en oktober wordt in ons lijf vitamine D aangemaakt. De zon is dus onze grootste provider, het resterende derde deel komt uit onze voeding. D is geweldig voor onze botten en tanden. Vrouwen boven de vijftig hebben minder kans op botontkalking en botbreuken als ze genoeg D binnenkrijgen. Maar vitamine D is ook goed voor je weerstand en je spieren. De voorraad D die we in en na de zomer hebben opgebouwd, daar moeten we de hele winter op teren. En was het weer een treurige zomer, dan is die buffer niet groot en, nu komt ie: dat kun je nu en de komende weken gaan merken: minder weerstand, moe, spierpijn, beetje down, dat werk.

Wat te doen?De natuurlijke oplossing is niet ingewikkeld. Elke dag een half uur in de frisse buitenlucht, met onbedekte handen en een onbedekt hoofd, en dan het liefst tussen 11.00 en 15.00 uur. Vette vis is ook een goede. Makreel, zalm en haring zijn ware D-sterren! Vitamine D bijslikken is natuurlijk ook een prima oplossing, iets wat veel mensen al doen, en vaak juist voor de winter wordt aangeraden. Kortom, een beetje extra D-care, dan zing je het wel uit tot de eerste warme zonnestralen weer een nieuwe voorraad aanmaken.