Feestdagen én inflatie? Zo gaat je budget langer mee.
Het was deze week volop in het nieuws: alles is duurder geworden, terwijl er in de meeste gevallen niet meer binnenkomt.
Soms kun je bezuinigen door grote stappen te nemen (zonnepanelen, isolatie, afzien van een vakantie), maar soms ben je er ook al door kleine dingen te veranderen. Alles bij elkaar tikt dit nog lekker aan!
Koop iets alleen omdat je het nodig hebt, niet omdat het in de aanbieding is. Uitzondering op de regel zijn lang houdbare producten zoals wasmiddel, koffie en groente in glas en blik. Huismerken zijn volgens de Consumentenbond gemiddeld 45% goedkoper, met uitschieters naar 80%.
Maaltijden laten bezorgen is heel gemakkelijk, maar aanzienlijk duurder dan zelf koken of een maaltijd afhalen.
In dezelfde categorie: koop onderweg geen eten, maar maak zelf een lekkere lunchbox en neem koffie of thee in een thermosflesje mee. Meestal gezonder en ook nog duurzamer, omdat je niet met wegwerpverpakkingen zit.
Schrap microtransacties. Je denkt misschien: 'Wat is nu die euro?' als je voor een spelletje upgrades of virtuele extra's koopt, maar vaak kan je die ook gewoon binnenslepen door iets langer te spelen.
Abonnementen zijn de laatste jaren booming geworden. Ga eens na wat er per maand uitgaat aan vaste bedragen aan een onderbroekenabonnement, wijnabonnement en apps op je smartphone en of je die vaak genoeg gebruikt. Ook streamingsdiensten kunnen aardig in de papieren lopen: kijk je vaak genoeg om abonnementen aan te houden of kun je ze delen met een ander? Gebruik je je sportschoolabonnement vaak genoeg of kun je ook in de buitenlucht bewegen? Speel je mee in loterijen waardoor er steeds wat van je rekening wordt afgeschreven? Van die dingen.
Wees je bewust van mindless shopping. Je kent dat wel: lange dag geweest, je zit te scrollen, cookies laten je steeds een knalgele jas zien en voor je het weet ligt ie in je mandje. Terwijl je geen jas nodig hebt en geel je niet staat. Stop bij het mandje, kijk een dag later of je 'm nog altijd wilt. Meestal is dat niet het geval, toch weer mooi geld bespaard.
Koop minder kleren en schoenen. Waarschijnlijk zijn er een paar stukken die je heel vaak draagt en hangt een groot deel grotendeels ongebruikt in je kast. Het idee van zomermode en wintermode is al tijdje achterhaald, een eigen stijl wint het van wat 'in de mode' is. Koop gerust een fijn vest als je verliefd op bent en blij van wordt, koop het niet als je nog twee prima vesten in huis hebt. Of verkoop die en zorg er zo voor dat een nieuwe aanschaf er niet zo inhakt.
Saai, maar effectief: boodschappen doen met een lijstje. Scheelt ook in de verspilling. Wie met beleid inslaat, hoeft minder weg te gooien. Toch over? Invriezen en een kliekjesfeest van maken!
Betaal je rekeningen op tijd om extra kosten te voorkomen en probeer altijd je creditcard elke maand af te lossen. Omdat steeds meer facturen online worden verstuurd, is overzicht houden niet makkelijk. Regel je mailbox zo dat rekeningen in een aparte map kunnen worden gezet, waar je ze in de zee van mails snel terug kunt vinden en betaal ze meteen. Plus: probeer rood staan te voorkomen, dat kost ook geld. Zet er anders gewoon een limiet op, zodat het niet uit de hand kan lopen.
Sporters zijn vaak veel geld kwijt aan athleisure, hippe sportkleding. In een legging en een T-shirt kun je ook prima sporten.
Er liggen voor miljoenen aan ongebruikte cadeaubonnen in Nederlandse lades. Tijd om die eens te gaan inwisselen?
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in